Георги Дракалиев и колегите му от ВМРО – Бургас обявиха, че внасят в Общинския съвет правилник за отпускане на еднократно финансова помощ за насърчаване на раждаемостта сред образованите семейства в града. Предложението им идва само ден, след като от БСП обявиха подобна своя инициатива за финансова помощ и пакети за семействата. Според ВМРО обаче раздаването по 1000 лева на калпак без ясни критерии е предизборно решение и купуване на цигански гласове. „Бяхме неприятно изненадани от идеята за поголовно раздаване на помощи за новородении. Няма да допуснем това. Искаме да насърчим раждаемостта, но сред образованите и интелигентните семейства на Бургас“, заяви председателят на ВМРО-Бургас Георги Дракалиев. Тодор Тодоров от Младежката организация на воеводите подчерта, че трябва да има критерии, за да няма злоупотреби. “Идеята на БСП всяко семейство да получава кашон прилича на едновремешната агитация с пакетите с ориз и грах. Всяко семейство има индивидуален вкус. И в крайна сметка това може да не им хареса. Искам да обърна внимание, че от 2012 година насам, общият брой на новородените от цигански и турски произход, са повече от тези от български. Раздаването на помощи без критерии само ще задълбочи тази тенденция. А ние искаме да стимулираме интелигентната раждаемост“, заяви Тодоров.

Идеята на ВМРО предвижда минимален образователен ценз за родителите, които имат биологични деца или осиновяват такива. Целта е общината да стимулира отговорното и интелигентно родителство.

Идеята е родители със средно образование при първо дете, помощта да е 750 лева. Стойността нараства, ако родителите имат висше образование. При бакалавърска или магистърска степен, тя става 1000 лева. При по-високи научни степени 1250 лева. При второ дете, родители със средно образование, ще получават 1000 лева, с висше- 1250. Предвидените средства за година, които трябва да се отделят от Община Бургас са тази инициатива са около 1 милион лева. Предложението за правилник е внесено в Общинския съвет и ако бъде одобрен, трябва да мине на обществено обсъждане. Георги Дракалиев обяви, че в идеята няма нищо предизборно, защото ако се реализира, това ще е най-рано през 2020 година.

Георги Дракалиев е председател на ВМРО Бургас и общински съветник, като в местния парламент той участва в групата на ГЕРБ.

На журналистически въпрос дали на тези избори ВМРО ще се яви отделно със своя листа или отново в същия формат, Дракалиев отговори, че това ще стане ясно, след като видят кандидатите за кметове. Може дори да излъчат и свой кандидат.