България все още е "бяло петно" на картата на китайските инвестиции и това трябва да се промени решително, коментира пред журналисти президентът Румен Радев, който по-рано днес се срещна с китайския премиер Ли Къцян в Далян.

Имам много ясни цели за това посещение - да се задълбочат контактите на високо политическо ниво и да се създадат много по-добри условия за работа на българското правителство, на българския бизнес, науката и образованието, на гражданите в обмена с Китай, така че да имаме много по-добри резултати, посочи държавният глава за визитата си.

Имаме ясно разработени подходи как да постигнем тези цели. Първият и най-важен е да издигнем на ново ниво политическите отношения между Китай и България, каза Радев и изрази надежда, че и с личните контакти с държавния глава Си Цзинпин и с премиера Ли Къцян това ще бъде факт в близките дни.

По думите му, ако това стане, ще се открият много по-добри възможности - и за работата на правителството, и за бизнеса - в разгръщането на различни проекти.

Президентът посочи, че българската страна е разработила и предложила на срещата с премиера Ли Къцян основни насоки за развитие на двустранните отношения в редица важни области.

Радев открои три важни, по думите му, проекти, защото, ако бъдат реализирани, ще доведат до ускорено развитие на отношенията между двете държави и до много по-добри условия за реализация на всички останали проекти във всички области. Румен Радев акцентира върху необходимостта от редовна авиолиния Пекин - София, която определи като важно условие за засилване на двустранните отношения, както и върху разкриване на клон на китайска банка в България, за да има облекчение на инвестиционния и на търговския обмен.

Като много важно държавният глава определи също изграждане в София на българо-китайски център за научни изследвания и иновации. Във времената, в които науката се превърна в решаващ фактор за силата и конкурентоспособността на една икономика, такива изследвания и иновации вече са залог да имаме конкурентоспособна икономика и тя да се развива в областта на високите технологии и производствата с добавена стойност, аргументира се Радев, цитиран от БТА.

В отговор на въпрос президентът потвърди, че проектът за АЕЦ "Белене" е бил сред обсъдените теми. Китайската страна има пълната готовност, в момента проучва всички условия за участие в конкурса, извършван от българското правителство, имат капацитет, имат опит, надявам се да се включат. Колкото повече участници в този конкурс, толкова по-изгодни за България условия, надявам се, каза Радев.

Той коментира, че като проблем на страната ни остава липсата на достатъчно проектна готовност. Да, имаме геостратегическо положение, неотменима част сме от инициативата "Един пояс, един път", от формата "17 плюс едно", през България трябва да минат важни транспортни коридори, но ние трябва да подготвим много добре нашите проекти. Така че, когато се идва тук, независимо дали на ниво президент или правителство и министри, да има подготвени изрядни проекти, с пълни разчети така, както правят други държави, каза Румен Радев. Той добави, че досега нямаме реализирани крупни китайски инвестиции в България, както и транспортни проекти.