30-40% от децата ще сменят родителите си, ако норвежката система за децата дойде у нас. Норвежките семейства живеят в страх как ще си отглеждат децата. Норвегия вече е в клас B по нарушаване на човешките права. Това заяви в предаването „Лице в лице” Христо Лафчиев от Национална група „Не на Стратегия за детето 2019-2030“.

Вече се отнемат деца по произволен начин. Социалните злоупотребяват с властта си. Те получиха извънредни пълномощия при влизане в дома на семейства, продължи Лафчиев.

Около 3-5000 деца са докладвани на прокуратурата за злоупотреба. Според мен, цифрата е по-голяма. Има емоционално сексуално, физическо насилие у нас над деца, заяви доц. Михаил Околийски, представител на СЗО.

Ако едно дете не расте в здравословна среда, е много по-склонно да посегне към цигарите, алкохола, наркотиците, каза още доц. Околийски.

Детето се разглежда извън контекста на семейството му. Дефинира се като самостоятелен субект и родителят му никъде не фигурира, каза от своя страна Михаела Божанкова от Национална група „Не на Стратегия за детето 2019-2030“.

„Насилените деца ги вземат в приемни семейства, но в пресата има факти, че там ги бият, късат им уши. Познаваме такъв случай в Кресна. Вземат дете от бедно семейство и го дават на друго, което го пребива и го възпитава със сръбска музика. В стратегията социалните могат да влязат в къщата много по-лесно, отколкото полицията. Вече на хора от нашата организация са влизали социални”, каза още Христо Лафчиев.