Трябва да се направи проверка и на консултантите по проектите на къщите за гости, финансирани с европейски средства.

Това каза в предаването "Тази неделя" по БТВ бившият земеделски министър Мирослав Найденов.

По думите му служители на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) са ползвани като консултанти във фирмите, които осъществяват услуги за кандидатстване по европейски програми.

„За програмата „Развитие на селските райони” са предназначени 2,5 млрд. евро за 7-годишен период, а 5 млрд. лв. за директни плащания – общо 7,5 млрд. лв. Това е повече от ресурса на някои от банките в България”, каза бившият земеделски министър.

Относно къщата на тъщата на отстранения за трети път от ДФЗ Янаки Червеняков той каза: "Това е показателен пример за един от пороците на тази система, абсолютно недопустимо е. Тук категорично е констатиран конфликт на интереси и аз смятам, че може би това е повода да бъде уволнен”.

Според него случаят с къщата за тъщата на Червеняков не е изолиран.

По отношение на напускането на Цветанов на ръководните постове в ГЕРБ той коментира, че Борисов не е доволен от него. „Нямам право да давам оценки за Цветанов, това е право на Борисов”, каза Найденов.

Той обясни, че не се отказва от думите си, че е бил подслушван като земеделски министър от Цветанов. „Може би твърде рано обявих това, костваше ми много”, смята Найденов.

Бившият аграрен министър каза още, че е в добри отношения с премиера. Чува се обаче с него само по поводи.