Демонстранти нападнаха кортежа на албанския премиер Еди Рама с камъни край град Либражд, намиращ се непосредствено до албанско-македонската граница, предават „Макфакс“ и Агенция "Фокус".

Според информацията, полицията е имала трудности да свали блокадата срещу конвоя на Рама.

Автомобилът на министър-председателя все пак е успял да заобиколи голяма част от тълпата, използвайки странични пътища. Няколко демонстранти са получили наранявания, след като са били ударени от коли в кортежа на Рама.

Македонската агенция отбелязва, че това се случва в момент, когато албанският парламент осъди президента Илир Мета за неговото решение да отмени местните избори, които трябваше да се състоят на 30 юни. Това влоши политическата криза в Албания, където опозицията провежда масови протести срещу правителството на социалистите от месеци.

Колата на албанския премиер Еди Рама, както и други превозни средства от ескорта, бяха атакувани с яйца, твърди предмети и пиротехника в град Либражд, на около 60 км от граничния пункт Кафасан на границата между Албания и Македония, пък съобщава скопското електронно издание „Локално“.

Според изявление на полицията инцидентът се е случил при влизането в града, където Рама трябваше да проведе изборен митинг, докато привържениците на опозицията се опитаха да го предотвратят.

Бившият депутат от Демократическата партия Аурел Булугагши, председателите на клоновете на партията в Либражд и съседния град Перес, Аржан Карурик и Буяр Врето, бяха задържани във връзка с инцидента. Още пет души бяха арестувани, други 23 са задържани, а 16 от тях ще бъдат лишени от свобода за определен срок.

Полицията съобщи, че арестът е базиран на кадри от охранителни камери, а извършителите ще отговарят за „организиране на незаконни протести, възпрепятстващи движението на превозни средства и възпрепятстване на избирателните органи“.

Опозиционният лидер Лулзим Баша нарече ареста „дяволски план на човек, който е в пълна паника заради това, че губи властта си“, визирайки премиера Еди Рама.