Не искам извинение от вас за хаоса, който създавате в системата. Това пише в писмото до медиите здравният министър Кирил Ананиев, което е отговор към действията на обмбудсмана Мая Манолова, която днес се включи и подкрепи протест на здравни работници в Стара Загора.


"Уважаема госпожо Омбудсман,


Не приемам спекулациите Ви относно възнагражденията на медицинските специалисти и обвиненията, че "парите изтичат".

Предполагам, че става въпрос за отпуснатите от Министерския съвет допълнителни средства по бюджета на МЗ, както и за 50-те млн. лв. - разблокирани средства от резерва на НЗОК за увеличение на клинични пътеки, чиито цени години наред не са променяни.

В тази връзка обръщам внимание на нещо, което, отново предполагам, отлично знаете, а именно - че болниците са търговски дружества и аз, като министър, няма как, колкото и да искам, да вдигам заплатите на персонала в лечебните заведения. Това, което мога да направя, е да защитя допълнителен ресурс за извършена медицинска дейност. Убеден, че българските професионалисти по здравни грижи и българските лекари заслужават достойни възнаграждения, го направих.

Към момента лечебните заведения са получили единствено 30 млн. лв. - средствата, които Министерският съвет отпусна на 20 февруари - предназначени основно за общински и областни болници.

Средствата, отпуснати с постановление на МС от 10 април, както и средствата, предвидени за увеличение на клиничните пътеки, ще достигнат до медицинските специалисти с юнските и юлските възнаграждения.

Този ресурс приоритетно ще отиде за възнаграждения за персонала на база извършена дейност, какъвто ангажимент действително съм поел. Обещах методика. Тя е готова. Представих я пред социалните партньори в Отрасловия съвет по здравеопазване. В момента постъпват техните предложения и се надявам в кратки срокове да бъде финализирана.

Госпожо Манолова,
не съм обещавал "до 20 април т.г. да има нови проекти на закони за съсловните организации", както твърдите. Обещах единствено да проведа разговори с партиите от управляващото мнозинство по темата и го направих. От тук насетне в техни ръце е законодателната инициатива.

Г-жо Омбудсман,
Не искам извинение от Вас за хаоса, който създавате в системата", пише Кирил Ананиев.

По-рано днес Мая Манолова каза в Стара Загора, че е "... сигурна, че тези протести ще продължат, докато бъдат удовлетворени справедливите искания на медицинските сестри и на медицинските специалисти."

Днес тя за пореден път подкрепи протестиращите специалисти по здравни грижи, които от месеци настояват за достойни условия на труд и справедливо и адекватно възнаграждение.