Утре съдиите от Върховния административен съд ще проведат пленум заради постъпила жалба от бившия кмет на столичния ж.к. "Младост" Десислава Иванчева против отказа на първите двама от евролистата на ДПС Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски да станат евродепутати в новия ЕП.

Иванчева, регистрирана като независим кандидат за член на Европейския парламент, смята, че изборът на Атидже Байрямова Алиева - Вели и Искра Димитрова Михайлова - Коларова - също от листата на ДПС, е незаконен.

Върховните съдии трябва да вземат решение дали да бъде сезиран Конституционният съд с мотивирано искане да се произнесе по законността на избора на член на Европейския парламент от България.


Според Иванчева зачетените от Централната избирателна комисия заявления на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски да оттеглят съгласието си за участие във вота след провеждането на самите избори е институционално легитимиране на злоупотребата с пасивното избирателно право и с демократичните принципи на страната.

В своята жалба тя посочва, че решението на ЦИК нарушава Конституцията в частта, в която се постановява, че не се допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други.

Върховният административен съд има право да оспори законността на проведените европейски избори, както и законността на избора на отделен член на Европейския парламент от Република България, посочват от ВАС.


Карадайъ и Пеевски трябвало да се откажат пред ЕП от местата си

Съгласно Изборния кодекс върховните съдии могат да сезират Конституционния съд при постъпило в срок оспорване от кандидатите за евродепутати от България, партиите, коалициите и лицето, което представлява инициативния комитет, регистрирали кандидати в изборите.

Припомняме, миналата седмица Димитър Делчев от ДСБ призова да се намерят куражлии, които да оспорят по съдебен път решението на ЦИК относно оттеглянето на Карадайъ и Пеевски, тъй като според него то било незаконно.