Допускам, че е възможно да са попаднали на детето случайно, но оттук нататък няма нищо случайно, с него е работено, то е отделено от приятелите си, заяви проф. Дронзина. Според нея момчето се е срещало и на живо с вербовчика си.

Това каза пред БТВ преподавателят по политология в Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Татяна Дронзина по повод случая с вербувания от Ислямска държава ученик от Пловдив.


Преди три години бяха дадени първите сигнали, че в България текат процеси на радикализация. Сега това дава резултат, припомни тя.

В тези случаи не става за бедност и в гетата не става въпрос за заплащане. Радикалните групи са в състояние да предоставят социални услуги, които държавата не предоставя. Например, че ако дъщеря ти сложи бурката, няма да бъде открадната, ако някой я пипне, веднага ще бъде наказан. Моделът на радикализация в гетата работи като по часовник. Ако някой, който сложи бурката, иска да напусне групата, той няма шанс, следва незабавно възмездие. Така хората влизат в един цикъл от радикалиация, от който няма измъкване. Това се превръща в перпетуум мобиле и няма нужда от финансиране. Това е страшната работа, заяви проф. Дронзина.

Ще бъде голяма грешка, ако оставим семейството на ученика от Пловдив сами. Това семейство е постъпило правилно, като е подало сигнал до институциите, посочи тя.

Смятам, че има връщане назад, защото това дете не е прекрачило границата. Ако човек наистина има намерение да убива, няма да държи в дома си материали за бомби. За това момче има път назад, има обратен път, подчерта университетският преподавател.


Факт е, че в България има вербовъчна мрежа. Невероятно е да има вербовъчна мрежа и тя да работи с един единствен човек, каза още проф. Татяна Дронзина.