Асоциацията на европейските журналисти – България призовава главния прокурор Сотир Цацаров да разпореди незабавна проверка за съответствието на политическа партия “Възраждане” с разпоредбите на Конституцията и Закона за политическите партии. На лидера на партията Костадин Костадинов следва да му бъде потърсена отговорност по реда на Наказателния кодекс. Видео клип, публикуван в сряда от политическата сила, пресъздава масов разстрел. Пред Свободна Европа Костадинов признава, че клипът е насочен срещу медии като Свободна Европа.

Конституцията на Република България забранява съществуването на партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт. Наред с това, в Конституцията е предвидено, че правото на изразяване на мнение не може да се упражнява за призоваване на извършване на престъпление или разпалване на вражда. Чл. 2 (3) от Закона за политическите партии постановява, че “Политическите партии използват демократични средства и методи за постигане на политическите си цели”.

Разстрелването на опоненти и журналисти в никакъв случай не може да бъде причислено към демократичните средства и методи, а по-скоро създава усещането за стремеж към насилствено завземане на държавната власт.

Законът за политическите партии предвижда, че по искане на прокуратурата Софийски градски съд разпуска партии, които нарушават Конституцията или чиято дейност системно нарушава изискванията на закона. Смятаме, че са налице и двете основания и по тази причина се обръщаме към главния прокурор с призив да изпълни законовите си задължения.

Прокуратурата следва да провери дали лидерът на партия “Възраждане” Костадин Костадинов не попада в хипотезата на чл. 162 (3), във връзка с чл. 162 (2) от НК, предвиждаща лишаване от свобода от една до шест години и глоба от 10 000 до 30 000 лева за лице, което ръководи организация, която си поставя за цел да употреби насилие срещу другиго заради политическите му убеждения.

Асоциацията на европейските журналисти – България е категорична, че българските институции трябва твърдо да се противопоставят на идеология, възхваляваща тероризма. Терористичният акт във френския вестник Шарли Ебдо, както и стотиците случаи на масови разстрели на невинни граждани в Европа, САЩ, Близкия Изток, Азия и Нова Зеландия показват колко сериозно трябва да се приема всяка една заплаха. Очакваме незабавни действия от прокуратурата срещу партия “Възраждане” и нейния лидер Костадин Костадинов.

Видеото съдържа 10 секунден показен разстрел, извършен с две автоматични оръжия. Той е последван от надпис: „Възраждане. Само ние можем“. Надписът е придружен от кадри на ръка, зареждаща автомат, които заемат половината от екрана. Звук на зареждащо се оръжие допълва картината. Посочен е номерът на бюлетината, под който формацията е регистрирана зa предстоящите избори.Лидерът на формацията Костадин Костадинов потвърди, че клипът е произведен именно от партията му. Той добави: „С този клип казваме, че в България има медии като Свободна Европа, които работят за унищожаването на българската държава. Този клип е насочен точно към медии като вашата. Това не е предизборен клип, а клип, насочен срещу Свободна Европа“.

Кадрите, използвани в първите десет секунди от клипа, са взети от комедийния сериал „Слуга на народа“, в който главната роля е поверена на досегашния актьор и отскоро президент на Украйна Володимир Зеленски, сочи проверка на Свободна Европа. Сцената, в която героят на Зеленски избива всички депутати, е една от най-популярните в Украйна и Русия. Филмът не е показван в България. Клипът на „Възраждане“ не съдържа уточнения за това, че кадрите са част от художествено произведение.

barometar.net