Бургас стана част от битката на водача на евролистата на ГЕРБ Мария Габриел срещу фалшивите новини. В момента в морския град се провежда кръгла маса на тема „Фалшивите новини и ценностите на цифровото общество“, на която освен Мария Габриел, участват кметът Димитър Николов, кандидатът за евродепутат Ивелина Василева, народните представители Димитър Бойчев, Диана Саватева, Галя Желязкова, кметовете на Камено Жельо Вардунски, на Приморско Димитър Германов, на Айтос Васил Едрев, на Царево Георги Лапчев, предстаители на държавни институции, на бургаските университети, общински съветници, журналисти и други. Мария Габриел днес празнува рожден ден и в Бургас тя получи подарък с надпис "Пътят към Европа минава през Бургас".

„Дискусията се провежда в Бургас – градът, който беше обявен за най-бързо развиващия се в технологиите, а Професионалната гимназия по компютърно програмиране стана поледител за най-успешно сътрудничество между образвнието и бизнеса. В Бургас беше създадена успешна организация за информационни и компютърни технологии. Цифровото общество носи полза за всички нас, дава възможности на младите хора, на икономиката, на развитието на регионите, на обществото, на държавата и на Европа. В същото време то крие своите рискове. Дезинформацията е един от пороците.“, каза Ивелина Василева.

Тя посочи, че основните въпроси са как да ограничим разпространението на фалшивите новини, как да се формира у хората култура на възприемане на информацията, как обществени личности, да не се превърщат неволно в съучастници в създаването и разпространението им, къде е мястото на България в цифровото общество и цифрова Европа, как да се утвърждават енностите на цифровото общество и това да носи полза.

Кметът Димитър Николов посои, че самият той е станал жертва на фалшиви новини. Той имаше предвид излязлата преди месеци информация, че има връзка с по-млада пиарка, която беше разпространена, но е напълно невярна.

„В началото това и за мен това изгледаше виртуално и неприложимо към Бургас. Но и аз в чатност бях засегнат, защото ми се налага почти през ден да обяснявам, че нямам намерение да се развеждам. Имам сплотено и щастливо семейство. Тези хора, които са близо до мен знаят това. Аз съм дискретен човек и не искам да натрапвам своите близки на средствата за масова инфорация. Може би там ми е грешката. Заради фалшива новина аз се почувсвах уязвим. Търсих как да се боря с това. Сам един кмет не може, това е коварен проблем. По-добре да оставим технологиите, разумъг и интелигентността на хората да се борят с тези новини. Аз в своето ежедневие, ако имам възможност да се съпротивлявам срещу този тип нечестно поднасяне на информация, бих го правил искрено. Тази дискусия е интересна, навременна, колкото повече такива има, толкова повече съзнанието ще се преборва с тъмната част на информацията.“, каза кметът Николов.

Според него борбата с фалшивите новини става все по-актуална и нужна в последните месеци. „Обемът инфорация, който се транслира в глобалната мрежа е толкова огромен, че ние не може да си представим вече живота без услугите на интернет. Анализаторите в съвременните комуникации казват, че от всеки 10 новини 6 споделяме механично, без да прочитаме съдържаието. Само заради заглавието.

Колкото повече хората са информирани за рисковите и последствията, толкова по-лесно ще се съпротивляваме сещу стотиците милиони анонимни сайтове и акаунти, които създават фалшивите новини. Дори на специалистите им е трудно за много кратко време да оборват и опроврегават тази информация.“, каза Николов.

Какво каза Мария Габриел – очаквайте след малко.