Аз не съм кандидат за евродепутат, а гарант на „Коалиция за България“, каза президентът в мандат 2002-2012 Георги Първанов пред жители на Карнобат, където е на посещение заедно с лидера на АБВ Румен Петков и кандидата за евродепутат Антон Коджабашев – областен лидер на партията в Бургас. Първанов подчерта пред хората, че неговата политическа кариера е започнала точно от Карнобат.

„Обезщетението на тракийските бежанци е тема само на „Коалиция за България“. Заедно с Ивайло Калфин сме поставяли този въпрос. Аз гарантирам, че за евродепутатите, които излъчите от „Коалиция за България“, водеща тема ще бъде именно обезщетението на наследниците на тракийските бежанци", заяви Първанов. Той каза, че държи на добри отношения с Турция, но и напомни девиза на тракийците: Не отмъщавай, но не забравяй.

Румен Петков представи листата на „Коалиция за България“.

Листата излъчва интелектуална мощ, тя е чест за страната, тъй като тези хора са избрали да живеят и да се развиват тук. Девет души са до 39 години, има 7 хабилитирани лица. Листата е добре балансирана, представени са регионите. Горди сме от участието на нашия шампион Антон Коджабашев. Искаме да покажем обичта към България, каза Петков.

Той посочи, че битките в ЕС ще са за мира и достойнството, за запазване на нашия национален интерес, ще бъде поставен въпросът за регламентите в ущърб на бизнеса. „Битката за съхраняване на българската индустрия за нас е ключова. Никой евродепутат досега не е отварял темата.“, каза Петков. Важна е и битката за енергийната ни независимост.

Предстои Първанов и Петков да се срещнат и с жителите на Сунгурларе.