Въоръжените сили няма да участват в полицейски операции. Това решиха депутатите с окончателни промени в Закона за отбраната и въоръжените сили.

Първоначално в закона беше предложен текст от Министерския съвет, който даваше възможност въоръжените сили да могат да изпълняват задачи по оказване на помощ на държавните органи при противодействие на заплахи с особено висока степен на обществена опасност.

Между двете четения обаче депутатите решиха, че текстът не е достатъчно добре формулиран и е двусмислен.

Шефът на военната комисия в парламента ген. Константин Попов уточни, че идеята не е лоша, но трябва да се внесе повече конкретика.

"Въоръжените сили няма да участват в такива операции, които би следвало да са отговоност на МВР и по-специално на жандармерията. Ако се внесе сериозна конкретика, дефинират се ясно понятията, може да го премислим", коментира той.

На въпрос дали има разнобой между правителството и депутатите, тъй като това е законопроект на Министерския съвет, Попов посочи, че идеята не е лоша, но не е добре формулирана. "Министерският съвет не може да диктува това, което се случва в Народното събрание", настоя Попов.

Той добави и че с промените в закона се решава проблемът с храната на военнослужещите.

С поправките се дава възможност при наличие на обективна невъзможност за осигуряване на безплатна храна и ободряващи напитки по време на занятия, учения, тренировки и лагери, на военнослужещите да се изплаща левовата им равностойност.