Ново техническо оборудване получиха служителите на полицейските структури в МВР.

От опит знам, че за да са ефективни звената при неутрализиране на всяка една заплаха, на първо място те трябва да се чувстват защитени от помощните средства, които използват, заяви вътрешният министър Младен Маринов.

Той уточни, че ще бъдат раздадени над 1 400 бронежилетки. Ще бъдат закупени още такива, за да може да бъдат оборудвани и останалите служители от дирекция "Жандармерия".

За борбата с бомбения тероризъм е предоставен високо технологичен робот, който има способност да провери всеки обект дистанционно и да обезвреди всяко взривно устройство. Вътрешният министър пожела на служителите да не се налага често да използват новото оборудване, но когато това стане, да са сигурни, че са защитени.

Директорът на ГДНП главен комисар Христо Терзийски посочи, че от бюджета на МВР са били отпуснати парични средства за закупуване на многозарядни пистолети марка "Глок" и на противокуршумни жилетки. По негови думи многозарядните пистолети са общо 140 и отговарят на стандартите на НАТО. Отпуснати са пари и за 50 противокуршумни каски, които са оборудвани с визьори. Освен това са закупени и 885 белезници, 890 кобура за пистолети и 730 бронежилетки. След сключено споразумение за "Подкрепа на усилията на Република България за справяне с миграционния натиск по външните граници" за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, финансирано по Механизма за спешно подпомагане по Фонд "Вътрешна сигурност" и изпълнение на дейностите по него, са закупени още 1413 бронежилетки.

По проект "Модернизация на учебно-материалната база и повишаване на защитата от бомбен тероризъм" Специализираният отряд за борба с тероризма вече разполага с мобилен комплекс с включено в него допълнително специализирано оборудване за защита и обезвреждане на взривно устройство. Шесколесната дистанционно управляема роботизирана система DEFENDER D2.1 е предназначена за откриване, идентифициране и неутрализиране на обект със съмнение за наличие на взривно устройство, кола-бомба и конвенционални боеприпаси.

Гл. комисар Терзийски обясни, че закупеното оборудване е разпределено на областните дирекции, както и на жандармерийските подразделения в страната. Това снаряжение ще помогне на служителите в МВР да изпълняват по-ефективно служебните си задължения при борбата с противодействие на престъпността и опазването на обществения ред, заяви той.

На тържествената церемония присъстваха още министър-председателят Бойко Борисов, зам.-министър Красимир Ципов, главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов, заместник-директорите на ГДНП, директорите на областни директори и полицейски служители.