Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов е научил от медиите за оставката на земеделския министър Румен Порожанов, тъй като никой от кабинета не е коментирал темата с него.

Пред БНР той заяви, че за оставката решава министър-председателят.

Военният министър изрази несъгласие с твърдението, че държавните институции не правят нищо, за да разкриват злоупотребите. Просто медиите са по-активни, а преди избори някои от тях стават особено активни, коментира той.

Относно възможните санкции, които Европейската комисия може да наложи на страната заради нередностите с къщите за гости, министърът посочи, че за съжаление в подобни ситуации винаги обществото плаща сметката.

"Дори и в поредица нелепи политически решения, взети в различни сфери. Още от преговорите. Всички тези сметки ги плаща обществото. Всеки облечен с власт, който не решава проблеми, след това плаща обществото", обобщи той.


Каракачанов отказа да коментира дали могат да се очакват нови оставки на членове на кабинета.

По отношение на преговорите за купуване на нови изтребители Ф-16 военният министър подчерта, че те още не са приключили, въпреки че част от екипа вече се завърна у нас.

Представителите на ВВС останаха във Вашингтон да продължат разговорите, уточни той и допълни, че в ценово отношение част от предложенията не са задоволителни. По тази причина преговорите продължават.

"Трябва да се съобразим с цената, с пакета услуги и сроковете за плащане. Всичко е въпрос на пазарлък, на преговори. Ако цената не ни удовлетворява, ще кажем "не", заяви той, уверявайки, че страната ни няма да приеме всяка цена, която би ни била предложена.


Той не изключи възможността ако преговорите със САЩ се провалят, да се поиска разрешение от Народното събрание за разговори с Швеция или Италия.

Той съобщи и че Стратегията за интеграция на ромите ще влезе в Министерския съвет след изборите, за да не се използва в кампанията. Според него циганските семейства получават множество помощи и са се научили, че могат само да получават, без да дават.

"30 години финансираме маргиналната раждаемост в гетата, а не грамотната. Това е сбъркан модел на интеграция на циганите в обществото", отсече Каракачанов.