Социалният министър в Бургас: Нов закон за детето?! Фалшива новина!

img

Не съществува и не се готви проект на нормативен документ, който да цели отнемане на децата от техните биологични семейства, подчерта Бисер Петков

"Фалшива новина е, че се готви проект за нов закон за детето. Истината е, че много деца в България са изоставени. Държавата е длъжна да се погрижи за тях. Усилията и задачата на социалните работници е да работят за реинтеграция в биологичното семейство, когато то съществува. В системата за закрила на детето има различни мерки и една от крайните е настаняване приемно семейство. Над 1700 са случаите за м.г., при които е предотвратено изоставяне на деца". Това каза днес в Бургас социалният министър Бисер Петков."Няма нормативен документ и не се готви такъв, който да цели отнемане на децата от техните родители, от биологичните им семейства“, подчерта министърът.

Работата по Национална стратегия за детето 2019 – 2030 г. е спряна, а протестът, който се организира утре в много градове в страната, няма основание, посочи Петков. В Бургас той категорично обяви, че не съществува и не се готви проект на нормативен документ, който да цели отнемане на децата от техните биологични семейства. Няма работна и група в социалното министерство, която подготвя проект на нов Закон за детето. „Категорично се противопоставям на фалшивите новини и спекулативните интерпретации на определени положения от проекта на Национална стратегия за детето 2019 – 2030“, заяви още той.

„Това е проект, който беше разработен по силата на законово задължение, произтичащо от Закона за закрила на детето, който казва, че държавната политика по отношение на децата се базира на стратегия, която се приема от Народното събрание. И тъй като срокът на предишната стратегия изтече – тя беше до 2018 г., още миналата година започна подготовка на проект на нова стратегия с хоризонт до 2030 г. Този проект беше на обществено обсъждане и след като се оцениха реакциите срещу него, работата по него е спряна“, посочи министър Петков.

2 коментара

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

2 Коментара

 •  
  Калинка Малинка
  2019-05-10 19:05:06

  На този някой да му връчи държавен вестник или за улеснение негово, да му прочете промените в законите от 2018 г до днес! То бива да си малоумен, но не бива да подценяваш данъкоплатеца, защото той чете!

 •  
  brnss
  2019-05-10 18:46:59

  Трябват ти пари ? Опитай късмета си тук !Нон стоп печалби !Нужен е минимален депозит от 10 евро!Забавление за пичове ! https://bit.ly/2vGdh7g

Най-новото

Актуални теми

Горят сараите на Доган в парк Росенец

Касапница на пътя Бургас-Созопол

Има ли коронавирус в Бургас?