В парламента гласувахме решението за откриване на Медицински факултет в структурата на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. “Голям ден за Бургас и региона! Решението идва след 10-годишни усилия и силна подкрепа от обществеността. Благодаря на правителството и на кмета Димитър Николов, които направиха възможно днешното ни решение.

Бургас се развива изключително динамично през последните години, през активния летен сезон в региона пребивават над 2 милиона туристи, което е предизвикателства и за сферата на здравеопазването.“, съобщи настоящият депутат и кандидат за евродепутат Ивелина Василева.

Новият факултет ще допринесе за това младите хора от Югоизточния регион да могат да учат медицина в близост до родните си места. А тази децентрализация ще спомогне на новозавършилите лекари да практикуват в своя край и да лекуват своите близки.

„Бургас е готов за създаването на медицинския факултет, има осигурен преподавателски състав. С подкрепата на общината е изграден и нов корпус със специализирани зали и лаборатории - всичко необходимо за едно модерно обучение. Днешното ни решение е в синхрон и с политиката за надграждане в областта на образованието и извеждането му като изключителен приоритет.“, смята Василева.

По повод голямата новина за здравеопазването на Бургас извънреден брифинг днес от 11.00 часа в готовата сграда на новия Медицински факултет дават кметът Димитър Николов и ректорът на бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“ проф. Магдалена Миткова.