Равноотдалечен съм от всички партии и не мисля, че давам някакъв повод изобщо да се мисли в тази насока, обяви президентът Румен Радев. Коментарът му идва в отговор на премиера Бойко Борисов, който изрази очакване президентът да е равноотдалечен от всички партии.

"По-скоро не мисля, че трябва да се води предизборна кампания с пари от държавния бюджет. Както виждате, обвиненията към мен са абсолютно несъстоятелни, не само за излизане в отпуск, но цитираният Иво Христов първо напусна президентството, и тогава започна да води предизборна кампания. Така че, нека се поучат и другите", коментира Радев, цитиран от БТА.

Президентът уточни, че Елена Йончева е напуснала президентството в желанието си да се кандидатира за народен представител, а Иво Христов - за евродепутат. "Условията ми са ясни - напуска се президентството и всеки е свободен да се кандидатира за каквото иска. Така че тези упреци са абсолютно несъстоятелни", заяви Румен Радев.

По думите му, опитите скандалите да бъдат заглушени с всякакви други мероприятия няма да сполучат, защото хората вече очакват разнищване на тези скандали, реални действия и противодействие на корупцията.

Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили участва в церемонията по полагането на венци и цветя пред Паметника на Незнайния воин в столицата по повод 74 години от края на Втората световна война, в която се включиха също министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев. Присъстваха ветерани и представители на военнопатриотични съюзи и на различни организации.

"Никога не трябва да забравяме уроците на историята! Днес наистина е празник, празнуваме и Деня на победата и Деня на Европа. Най-голямото постижение на Европа е Европейският съюз, а неговото най-голямо достижение е опазването на мира в Европа, вече повече от седем десетилетия", подчерта държавният глава.

Той обаче уточни, че няма как да се реализира голямата идея за Обединена Европа без победата над хитлерофашизма. "Затова сме длъжни да уважаваме паметта на тези милиони жертви, дадени в борбата срещу нацизма", каза Радев, който прикани да не се забравя и приносът на България.

"Хиляди българи загинаха във Втората световна война, днес трябва да почетем паметта им. Да отдадем дължимото и на живите в момента български ветерани, които продължават да са пример за родолюбие и отдаденост към Отечеството", заяви още президентът.