Централната изборна комисия на Турция анулира проведените на 31 март кметски избори в Истанбул. Нова гласуване ще се състои през месец юли, съобщи в. "Хюриет".

Вестникът уточнява, че анулирането на изборите за кмет на Истанбул става след обжалване от партията на президента Реджеп Ердоган - Партията за право и справедливост.

Гласуването за кмет за икономическото сърце на Турция беше спечелено от опозиционната Републиканска партия.

Самият Ердоган на няколко пъти заяви, че гласуването в Истанбул е било опорочено и корумпирано и затова са нужни нови избори.


Имаме подозрения за изборите в Истанбул и все още не можем да разрешим тези съмненияУправляващата партия официално поиска касиране на вота в Истанбул

След оспорваните избори на 31 март кандидатът на опозиционната Републиканска партия Екрем Имамоглу стана кмет на Истанбул. Този избор беше осъден от Ердоган като "измама".

Кметските избори в Истанбул на 31 март бяха спечелени с малка преднина от Екрем Имамоглу. Той встъпи в длъжност миналия месец.

Партията на Ердоган загуби и други два големи града - столицата Анкара и Измир. В национален мащаб обаче Партията на справедливостта и развитието спечели победа.