Градушки удариха няколко места в страната навръх Гергьовден. Най-тежко пострада плевенското село Българене, където ледените топчета покриха земята със слой от няколко сантиметра.

Изпълнителният директор на ИА „Борба с градушките“ Ваньо Славеев обясни за „Монитор“, че в късния следобед на 6 май са обстреляни градоопасни облаци в районите на Пазарджик, Голям чардак и Стара Загора. Славеев подчерта, че от началото на кампанията на 27 април в нито една част от страната, която се защитава от полигоните на агенцията няма нанесени щети върху селскостопанските площи. Славеев, че към Шумен напредва градоносна клетка и може да се очаква и там да падне градушка.

Дежурният синоптик Анастасия Стойчева поясни, че на радара вижда големи градоносни клетки на север от Ловеч и южно от Пазарджик и западно от Пирдоп. Тя добави, че в Русе имало силен вятър с пориви до 17 м в секунда, а Благоевград - слаба гръмотевична буря, но няма регистрирана градушка. В София също беше налице силна гръмотевична буря, а във Велико Търново силен дъжд. Бури и градушки вилняха на много места в Плевенско и около град Левски. Смерч пък се образува в село Лесново, Софийско. Все още няма информация за евентуални щети в района.

Към 14 ч. поройни валежи от дъжд и гръмотевични бури има почти в цяла Северна България. Най-силни са бурите в Троянско, Свищовско и Великотърновско. В момента температурата в страната са около 14-18 градуса. От утре се очакват още дъждове и захлаждане.