Започва кулминацията от визитата на папа Франциск. Той отслужва неделна празнична света литургия на пл. ”Княз Александър I Батенберг” в София.

Това е най-голямото събитие от неговото апостолическо пътуване в България и Република Северна Македония, предаде. На площада е изградена специална сцена с олтар и два амвона. Предвидени са 1000 места - 500 за хора с увреждания и 500 за останалите граждани. Поканени са представители на всички останали религиозни общности у нас, както и на дипломатическия корпус.

Преди литургията, папа Франциск премина по централния столичен булевард "Цар Освободител" с папамобила си. Той поздрави жителите и гостите на София, които се бяха насъбрали, за да го приветстват. На площада, за втори път през днешния ден, главата на Римокатолическата църква се сля с тълпата, за да бъде близо до хората.

За събитието е подготвена специална сцена, където е изнесен олтар и разпятието, както и иконата Света Богородица от Несебър. Тя в украсена с цветя в бяло и жълто. Направен е и специален кордон, по който папамобилът ше дойде до сцената.

С 15 минути по-рано от планираното започна светата литургия. "В името на Отца и Сина, и Светия дух. Мирът да бъде с вас. Братя, преди да отслужим светите тайни, да признаем греховете си. Изповядвам пред всемогъщия Бог и пред вас, братя и сестри, че много съгреших с мисли, думи, дела и опущения. Моя вина, моя вина, моя преголяма вина. Затова моля блажената Мария, всякога Дева, всички ангели и светци, и вас, братя и сестри, да се молите за мене пред Господа, нашия Бог. Да се смили над нас всемогъщия Бог и след като ни прости греховете, да ни въведе в живот вечен.", започна литургията Папа Франциск.

Цялата неделна Света литургия е много важна. Не напразно Вторият Ватикански събор я нарича връх и център на християнския живот. Безспорно това е централното събитие в посещението на папа Франциск у нас. Това каза психологът Даниел Босилков по НТВ.

"Това, което е особено важно, е да чуем Божието слово и как папата коментира върху това, което църквата иска да ни каже чрез тези думи. Основният момент е Евхаристичната част когато папата като представител на Св. Петър ще обедини цялата земна и небесна църква тук", обясни той.


"Папа Франциск е уникален, защото оизвън неговата духовна същност, днес той цял ден е пред очите на зрителите, а ние виждаме изключително добре изграден образ на поведение и стил". Това каза историкът проф. Светлозар Елдъров.

Международен отзвук

Големите чуждестранни медии отделят място на посещението на папа Франциск в България. Италианския „Република” акцентира върху настояването на папата да говори за съдбата на бежанците от войни и насилие. Заглавието на статията е "Папата в България: Не затваряйте очите и сърцата си за ръката, която чука на врата ви". В материала се казва, че в България живеят най-заплашените от бедност хора в евросъюза, а дни преди евроизборите Франциск е говорил за това, каква трябва да бъде Европа - отворена и възприемаща.

Френският „Фигаро” подчертава, че католиците в България са около половин процент от населението, а в Северна Македония даже под половин. Посещениято на папа Франциск има две цели, според французите - да покаже на периферията на католическия свят, че не са забравени, както и да подаде ръка на православните християни. Православната църква, обаче, отказа да позволи на папата да води служба в катедралния храм в София. Според французите, съпротивата на Русия за сближаване със Запада по религиозна линия и недоволството на националистически и консервативни движения е спряла българския патриарх Неофит да бъде по- гостоприемен.