"Аз поисках оставката на Иванка Багдатова-Мизова, след разговор с премиера. Не можем да влизаме в детайли, преди да бъде направена проверката. Важно е, че обекта функционира като къща за гости има и сайт. По-най-бързия начин ще направим проверка и ще установим има ли конфликт на интереси."

Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

Румен Порожанов коментира скандала с къщите за гости и къщата в Юндола, заради която подаде оставка зам.-директорът на ДФЗ Иванка Богдатова-Мизова. Причината бе, че нейният телефон се оказа обявен в сайт за резервация за въпросната къща.

"Ако разсъждаваме логично, след стартирането на проверките, дори и да е забравила, че телефонът й е там, както тя твърди, най-малкото заради проверките би трябвало да се сети да го махне", каза той.

По повод къщата за гости, за която се предполага, че е на семейството на Мизова, министърът заяви, че е разпоредена проверка за конфликт на интереси.

По думите му, и двете къщи в Юндола функционират като къщи за гости.

Порожанов подчерта, че и в двата периода, през които са приемани проекти за къщи за гости, той не е бил директор на Държавен фонд "Земеделие".

"Къщите за гости като проверки са най-рискови, проблемът е в предназначението. Някои проекти са спрени заради кофликт на интереси. Над 538 сигнала сме изпратили до прокуратурата. Имахме случай, когато 6 къщи край морето, по различни проекти, бяха неразплатени и дадени на прокурор", даде пример той.

Порожанов съобщи, че до момента за 62 къщи за гости са наложени глоби, а за 32 трява да бъдат върнати изцяло парите.

Той категорично заяви, че синът му, който е работил в одиторското дружество "Делойт" не е одитирал ДФЗ, както и, че няма консултантска фирма, свързана със земеделие и земеделски проекти.


"В момента се извършват доста проверки и от МВР и от НАП. По линия на тези проверки, получихме информацията за мобилния телефон на госпожа Мизова и връзката ѝ с къщата за гости. Къщата е минала през цялата експертна стълбица. Разговаряхме с госпожа Мизова, и тя каза, че искала да помогне. Според нея, тя е оставила телефона си и е забравила за това нещо. Телефоните бяха махнати още на 30. сетили са се за проверките", каза министър Порожанов по повод оставката на зам.-изпълнителния директор на ДФ "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова, защото телефонният ѝ номер е оставен за контакт в къща за гости във велинградското село Юндола.

"Аз не съм бил директор на Държавен Фонд Земеделие, когато е имало прием за туристическите обекти и финансирането за къщи за гости. Проектите са рискови като проверки и затова разпоредих да бъдат направени до 2018 г. над 120 проверки. За къщи за гости за които сме разплащали, мога да ви кажа, че много от тях дори са и спрени. За периода 2011-2016 над 538 сигнала до прокуратурата сме изпратили за цялото финансиране. Спирали сме къщи заради конфликт на интереси и сме ги давали на прокуратурата. Имали сме и опити за заобикаляне на правила", каза Румен Порожанов.

Министър Порожанов коментира и скандалната къща за гости на вече бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев, която не е негова по документи, но и не се използва по предназначение.

"Договаряне за къщата Александър Манолев е било една година преди започване на моя мандат. Аз лично не мога да проверя дали къщата му я има в списъка на регистрираните къщи. Трудно ми е да преценя за конфликт на интереси, но не използването на къщата по предназначение е проблем. Г-н. Манолев не е бенефициент, а има друго лице. Прокуратура излезе с информация, че тя е поставено лице. Аз разбрах, че той има къща там от публикациите. Хората от Сандански явно са знае ли за този проблем, но не са сигнализирали. Ние не е имало как да знаем, че има такава къща, защо той не е бенефициент", обясни министър Порожанов.

Румен Порожанов заяви, че трябва да платим 11 милиона евро финансови корекции, заради недобросъвестно поведение на бенефициентите по европейските програми.