Европейският парламент прие в четвъртък частичното споразумение за създаване на Фонд за отбрана на ЕС за 2021-2027 г., което има за цел по-европейски подход към отбраната.

328 депутати гласуваха в подкрепа на частичното споразумение с министрите от ЕС, с 231 против и 19 въздържали се.

Фондът за отбрана на ЕС ще насърчи технологичните иновации и сътрудничеството в европейския отбранителен сектор и има за цел да постави ЕС сред четирите водещи инвеститори в областта на научните изследвания и технологиите.

Парламентът се застъпва за бюджет от 13 млрд. евро за фонда. Новоизбраният Европейски парламент ще продължи преговорите по нерешените въпроси с държавите-членки.

Фондът ще финансира целия жизнен цикъл на индустриалното развитие на отбранителните продукти от научни изследвания до разработване на прототип и сертифициране.

Преимуществено ще се финансират малки и средни предприятия от отбранителния сектор. Ще могат да се получават средства и по проекти на НАТО. Допустими са само съвместни проекти, включващи най-малко трима участници от три държави-членки или асоциирани държави.

"Приветствам днешното гласуване от Европейския парламент. По-голямото сътрудничество в областта на отбраната в Европа е от съществено значение за справяне с нарастващите глобални нестабилности и трансграничните заплахи за нашата сигурност. Ясно е, че нито една страна не може да направи това сама. Европейският фонд за отбрана бележи голяма крачка напред в областта на европейската отбрана. Тя ще укрепи европейското сътрудничество чрез насърчаване на съвместни инвестиции и технологични иновации в сектора на отбраната . Това ще спомогне за по-ефективно изразходване на парите на данъкоплатците и ще гарантира, че Европа може да се възползва от най-добрата оперативна съвместима отбранителна технология и оборудване. С днешното гласуване пълноправен

Европейски фонд за отбрана сега е на път да се превърне в реалност. Искам да благодаря на Европейския парламент, както и на всички други институции на ЕС, за предприемането на бързи и решителни действия по този ключов политически приоритет", заяви еврокомисарят Елжбета Биенковска.