Евгения Банева се кандидатира за евродепутат.

В момента тя се намира в ареста заедно със съпруга си Николай Банев по обвинения за участие в организирана престъпна група за данъчни и длъжностни престъпления и пране на пари.

Банева ще бъде водач на листата на "Българско национално обединение". Формацията доби популярност, след като издигна кандидатурите за президент и вицепрезидент на Митьо Пищова и Радо Шишарката, съобщава 24 часа. Тогава те получиха 0,39% или почти 15 000 гласа. Лидер на Обединението е Георги Георгиев-Готи - певец, актьор, режисьор и бизнесмен.

Относно това дали има законови пречки пред Банева да ги агитира след като се намира в ареста, говорителят на ЦИК Александър Андреев заяви, че е "вярно, че кандидатие се ползват с имунитет по време на предизборната кампания, но случаят с г-жа Банева е заварено положение. Дали тя трябва да бъде осводобена от ареста, за да води кампания, не е въпрос от компетенциите на ЦИК."

Това е втори опит на Евгения Банева да стигне до Европарламента в Брюксел. През 2014г. тя се кандидатира като независим кандидат и получи малко над 6 000 гласа или 0,276%.