Най-мащабният в страната проект на ВиК-Бургас на стойност близо 507 млн. лв. вече е подаден, като е предвидена реконструкция на четири пречиствателни станции за отпадъчни води в агломерациите Бургас, Лозенец, Обзор и Царево и изграждане на две нови – за Карнобат и Свети Влас. Това стана ясно при участието на зам.-министър Николай Нанков в Гражданския диалог „Европа в нашия дом“.

С общите усилия на МРРБ, общините в област Бургас и областната администрация се реализират и важни пътни проекти. До края на май ще започне изграждането на обхода на Поморие, който е последният етап от проекта за разширение на пътя Бургас – Слънчев бряг с вложени още 20 млн. лв. от националния бюджет. През следващата седмица ще започне и ремонтът на участъка от изхода на Бургас в посока кв. Ветрен и магистрала „Тракия“. Със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“ предстои рехабилитация на общо 33,5 км от третокласния път Айтос – Провадия. Започва и рехабилитацията на обхода на Камено. Има напредък и по друг важен за общината и областта проект – тази година ще стартира процедурата за инженеринг на връзката чрез северен обход на Бургас от магистрала „Тракия“ до Слънчев бряг.

Бургас е първенец по отношение на санирането - 205 от общо 1669 за страната сгради вече са с нов облик, а живущите в тях оценяват ползите и икономиите на разходите за ток и отопление. Депутатите, кметът Димитър Николов и зам.-министър Нанков са обединени в позицията, че програмата трябва да продължи. Хиляди българи са подали заявления и чакат жилищните им сгради да бъдат обновени. Работи се по механизъм с подсилен мониторинг и уточняване на финансирането, смятат те.

В дискусията се включиха с множество въпроси кметовете на общините в областта, представители на институции, съсловни организации и граждани.