Трябва да изпратим в европарламента хора, които познават механизмите на работа на ЕС, а не фигуранти, ползата от които е нула. С тази заявка „Коалиция за България“- съставена от АБВ и още шест формации, се включи в предизборната кампания за предстоящия евровот през май т.г. Водач на листата е икономистът и експерт по глобализъм проф. Боян Дуранкев, а в нея личи и присъствието на областния лидер на АБВ в Бургас Антон Коджабашев.

„В тази борба за Европарламента не се включваме просто на олимпийски принцип, а отиваме да свършим определена работа“, обявиха днес при представянето на кандидатурите от общинската структура на партията.

Основен акцент в програмата на „Коалиция за България“ е идеята за въвеждане на преференциални програми за по-изостаналите страни от ЕС. „Трябва да се даде начална скорост на тези държави. За да могат те да достигнат, не след 30 години, а в рамките на 10 години до средното европейско равнище. С темповете, с които нарасва брутния ни вътрешен продук, ние ние ще достигнем средния ръст на ЕС през 2015 г. след 15 години. Въпрос на елементарна калкулация е да се изчисли, с какви темпове се развива нашата икономика“, подчерта общинският председател на АБВ Георги Сталев.

От Коалиция за България се въздържаха от прогноси какви гласове могат да спечелят на евроизборите, но обявиха в аванс, че ще бъдат голямата изненада на този вот.

АБВ отсега дава заявка за силни позиции в малките населени места, някогашни бастиони на ДПС. „Там сме единствената партия, която успя да извърши пробив за много кратък период от време и да измести ДПС. Разбира се, от ДПС биха могли да спечелят симпатии в някои от махалите... Но пък сме наясно, че там сравняват симпатиите със... салама“, каза областният лидер на АБВ в Бургас Антон Коджабашев. Като лична отговорност Коджабашев приема каузата за развитие на спорта. „Виждаме, в момента се изграждат страшно много съоръжения за спорт-зали, басейни, а в същото време в топ десет на най-добрите спортисти в града, са имената на призьори от републикански първенства. В десятката на Бургас, когато аз бях спортист, бяха медалисти от Европейски, Световни първенства и купи. Сега ситуацията е плачевна. Средства за спорт има, но те не достигат до самите състезатели“, каза Антон Коджабашев.