Бургаските лица в листата нта ГЕРБ за предстоящите европейски избори Ивелина Василева и Жечо Станков бяха сред 10-те кандидати за евродепутати, които официално представиха платформата на партията за вота. Събитието се провежда в момента в театър „Азарян“ в НДК. Василева, която настоящ бургаски депутат и председател на Комисията по опазване на оконата среда, е 9-та в листата и посочи акцентите в сферата на опазването на екологията. Станков е зам. министър на енергетиката и е 16-ти в листата.

„Знаем, че всички екогични стандарти са предпоставка за здраве и по-добри условия за живот. Вярваме в потенциала на зелената икономика, затова продължаваме с инвестиционната политика в тази сфера.“, каза Василева. Тя посочи инвестициите, направени през изминалия програмен период, сред които изграждането на пречиствателни станции, водоснабдителна и канализационна мрежа и други. Тя подчерта, че друга важна тема е осигуряването чистота на въздуха.

Василева каза още, че ще продължат инвестициите в подобряването на градската среда и зелените системи.

„ГЕРБ ще настоява за осигуряване подкрепа за прехода към чисто производство на малките и средни предприятия, ще продължаваме да рабоим за осигуряване на зелени работни места и стимулиране на иновациите. Голямата тема е кръговата икономика. Преходът към кръгова икономика има огромен потенциал за насърчаване на работни места, растеж и конкурентноспособност. Ние приветстваме новото европейско законодателство за увеличаване процента на рециклиране и ограничаване на депонирането, така че Европейският съюз да не изхвърля огромно количество суровини. Да ограничим замърсяването с пластмаси, особено на моретата и океаните - това е нашата задача. Загрижеността на хората е все по-голяма и заедно трябва да се справим с този проблем. Ще продължим да настояваме за разработване и приемане на Черноморска стратегия, насочена към син растеж на региона. Като човек от морето – това е моята лична кауза.“, каза Ивелина Василева.

Жеччо Станков посочи, че секторът енергетика е в услуга на гражданите. „Ще продължим да стимулираме българските граждани за изграждане на собствени ВЕИ централи, фотоволтаични системи на покривите на къщи, в дворовете, така че хората да се обединяват, да създават свои енергийни общности, да стават все по-енергийно независими, с енергия на много по-ниска цена. Естествено, главна задача е да намалим административната тежест.

Винаги имаме предвид това, че бъдещето е електромобилността. Когато говорим за замърсяване на въздуха в градовте – това е едно от решенията: по-чист градски транспорт и собствените ни автомобили да бълват колкото се може по-малко емисии.“, каза той.

Станков подчерта и ролята на енергийната ефктивност. „От разговориите ми със съграждани, обикаляйки страната, разбрах колко важна е Националната ни програма за саниране. Даже тези, които бяха скептици, в момента организират Инициатвни комитети и събират подписки тази програма да продължи. Справедливо е всички да се възползвме от нея. Давани сме за пример в Европа за това как България инвестира от бюджета си 2 млрд. в домовете на всички нас, естествено използваме и евросредства в тази посока. Подготвяме програма, която ще продължи, за газификация на българските домове. Всеки гражданин може да се възползва от безплатни средства за това да премине от дърва, въглища, електричество или нафта на природен газ, което допълнително ще намали замърсяването в градовете. Спечелихме доверието на нашите партньори по Норвежката програма, по която ни бяха осигурени 30 млн., а от тази година и 60 млн, които ще насочим за енергийна ефективност, за нови улични осветления, за по-нови сгради, които да произвеждат сами енергията си, както и за геотермална енергия.“, добави той.