Стотици се събраха на протест в центъра на Габрово и днес.

Организираното недоволство преминава под засилено полицейско присъствие - градът е пълен с жандармерия и полиция, съобщи Нова.

Недоволството е четвърто подред. Протестът е мирен. Хората се събраха на централния площад на града, пред сградата на общината.

Недоволстващите за пореден път поискаха от институциите сигурност, както и равни права и задължения за всички български граждани. Жителите искат и оставката на кмета на Габрово Таня Христова, защото тя била виновна за създалото се напрежение.


Тези ситуации не бива да се политизират, зове вицепремиерът

Днешният протест беше обявен като най-многолюден. Очакваше се демонстрацията да бъде подкрепена и от жители от други градове, но засега МВР няма данни за такива. Имаше данни и че в протеста ще се включат и фенове от агитки на футболни отбори.

Униформените проверяват хората за оръжия, след като на вчерашния протест някои от протестиращите бяха открити метални боксове, бухалки и метални пръти.

По-рано днес от Център "Амалипе" съобщи, че голяма част от ромските семейства са напуснали временно Габрово. Вече втори ден почти нямало и ромски деца в училищата.


Припомняме, снощи за трета поредна вечер хората излязоха на улицата, провокирани от нападението на трима роми над продавач в магазин.

Полицията задържа отговорните, но малко след това те бяха освободени. Това предизвика сериозно напрежение в областния град - стотици жители излязоха на протест на 10 април и дори се опитаха да нахлуят в сградата на местното следствие.

Независимо от това се състоя и втори протест, стигна се до сблъсъци и ранени граждани. В размириците пострадаха оператор, репортер и полицай.

Така се стигна и до подаването на оставка от страна на шефа на полицията по искане на Бойко Борисов.