В Китен замириса на избори 6 месеца преди очаквания през октомври вот за местна власт, след като през последните дни се наблюдава масово желание от хора от вътрешността на страната да се регистрират в морския град.

„Тече засилена регистрация. Някои хора искат да се кандидатират, карат подкрепления от Сливен, Ямбол, Чирпан, Смолян, Бургас. Тези ли хора трябва да решават бъдещето на Китен?“, алармира в личния си профил кметът Катя Вълчева.

Групичките от външни за града хора не са останали незабелязани от местните жители, тъй като по това време на годината все още улиците са пусти. Летният сезон все още не е започнал и е твърде рано това да са сезонни работници. Освен това няма практика те да се регистрират, коментират хората. В същото време в края на април изтича 6-месечния срок, необходим един бъдещ избирател да има регистрация в съответното населено място. Само за няколко дни на два адресса са били регистрирани по около 8-10 души, казаха местни жители пред БургасИНФО. Колите са пристигали в града, докарвали са хората, след което са си тръгвали.

Все още в Китен само се спрягат имена на потенциални кандиати за кмет, но все още няма ясни имена на личности, които ще имат амбициите за местната власт.

В същото време за морския град е изключително важен всеки глас, тъй като на предходните избори победата на Катя Вълчева срещу нейния опонент Атанас Петров беше с едва 7 гласа. Тогава тя спечели 333 гласа срещу 326 за Петров.

Месеци преди избори започва странно преселение на хора в определени общини. Преди изборите през 2015 година това наложи дори да започнат масови проверки на адресните регистрации, които тогава бяха назначени от областния управител Вълчо Чолаков. Тогава първите сигнали бяха от Несебър и Средец.