„Това, че министър-председателят се е самоунижил да клечи пет часа, си е негов личен избор. Така е преценил, че отговаря на манталитета му, така е направил. Но той унижава България. Българският министър-председател да се среща с треторазряден деец на друга държава, да се моли да му се извинят и накрая да го шлевнат с опъкото на ръката, това е унижение за нашата страна. И всякакви други обяснения са нелепи” – С тези думи председателят на ПП АБВ коментира в Бургас срещата на премиера Бойко Борисов с турския вицепрезидент Фуат Октай в резиденция "Снагов" край румънската столица Букурещ.

Припомняме, че Борисов поиска настойчиво извинение, заради изявлението на министъра на външните работи в съседната ни държава- Мевлют Чавушоглу, че Турция се е намесила в поправките на Закона за вероизповеданията на България. След пет часа и половина, премиерът ни си тръгна, без дори да каже довиждане на турския държавник.

Случаят задължава да бъде върната нота, подчерта Румен Петков. И допълни: Оглушителна е мълчанието на президента, нелепа е реакцията на парламентарните политически сили и е унижаваща страната реакцията на МнВР и министър-председателя”.

Според Петков ГЕРБ заслужават вот на недоверие за цялостно творчество. Той отправи и критики към БСП, затова че стоят извън апартамента. Лидерът на АБВ упрекна левицата, че са оставили без дебат решението за опрощаване на задълженията на вероизповеданията. Петков не спести забележки и към реакцията на патриотичните формации след скандала: „ВМРО или патриоти, не ги следя защото тази организация „Ограда и паспорти не може да ми привлече вниманието”- да обявят, че ще ходят да протестират пред турското посолство, е повече от цинично. Да излязат да протестират пред правителството”, заяви той.

Петков определи ситуацията като повече от критична от гледна точка на моралните устои и държавността. В парламента и няма помен от стремеж да бъде защитено националното достойнство и интерес, каза той.

„Когато се появи в този си вид извратения законопроект за вероизповеданието, ние от АБВ реагирахме категорично. Той унижава и вероизповеданието, и законността. Не е разбираемо- на човек, който дължи пари, ще му спрат тока или водата. А в случая, се стимулира се само едно вероизповедание-мюсюлманското. Така ще се нагнети обществена омраза срещу едно вероизповедание, което не го заслужава. Тези хора не заслужават да бъдат мразени”, посочи Петков.