Минисър-председателят Бойко Борисов се срещна с вицепрезидента на Турция Фуат Октай в резиденция „Снагов” край румънската столица Букурещ. Разговорът между двамата продължи повече повече от пет часа и беше по повод изявлението на министъра на външните работи Мавлют Чавушоглу, че Турция се е намесила в поправките на Закона за вероизповеданията на България.

„Турция не желае да се извини на България. Аз бях неотстъпчив за всякакви други изказвания”, каза премиерът Борисов след срещата. Той добави, че турските представители не считали, че Чавушоглу е засегнал България и изказването му било извадено от контекста.

Борисов информира, че изявлението на министъра на външните работи Мавлют Чавушоглу е било пуснато и представители на турския вицепрезидент Фуат Октай продължавали да разговарят по телефона. „Не считам повече за нужно едно и също да говорим. Ако преценят, че трябва да си поднесе Чавушоглу извиненията, да го направи”, категоричен беше Борисов.

„Никой не ни е оказал абсолютно каквото и да било въздействие за Закона за вероизповеданията. Това сме си го направили, защото сме считали, че като държава сме длъжни ние да плащаме за всяко едно от вероизповеданията. И това направихме”, изтъкна Бойко Борисов.

По думите му турските представители твърдели, че това изказване не било оказване на натиск, а било ситуация.

„Пет часа обяснявам кое е натиск, кое е ситуация, те твърдят обратното”, допълни Борисов. Министър-председателят заяви, че България, заради поддържането на добри добросъседски отношения, никога не си е позволявала антитурска кампания.

Очевидно не искате да се разберем, давам Ви 10 минути и си тръгвам“, заканил се в края на разговора българският премиер. Тогава Октай пак излязъл, за да говори с Ердоган и го нямало половин час. Което и принудило Борисов да си тръгне, като дори двамата не са си казали довиждане.

„Разбирам ги, че в неделя имат избори, но нека да не е за сметка на България”, каза още Борисов. Според него българските мюсюлмани не се нуждаят от защита, защото те се ползват от всички права и свободи. „Това съм защитавал, за съжаление не се разбрахме”, завърши Бойко Борисов.