Нашумялата в последните дни архитектурно-строителна компания "Артекс Инженеринг" публикува в профила си във "Фейсбук" становище на наетата от тях правна кантора "Пенков, Марков и партньори" във връзка с избухналия скандал с придобития от Цветан Цветанов апартамент в жилищна кооперация, намираща се в елитния столичен кв. "Изток", построена от фирмата.

Юристите обясняват, че с нотариален акт за замяна на недвижими имоти от 12 юни 2018 г. "Артекс" са прехвърлили на Цветанов и съпругата му собствеността върху апартамент в новопостроената жилищна сграда, находяща се на ул. "Латинка" № 8, с площ от 239.90 кв. м, гараж и съответните идеални части от правото на строеж.

Допълва се, че в замяна Цветанов и съпругата му са прехвърлили на "Артекс" собствеността върху два апартамента на ул. "Елемаг" № 22, с обща площ 192.76 кв. м, заедно с два подземни гаража и идеални части от собствеността върху земята. За изравняване на стойностите на заменяемите обекти Цветанов e заплатил сумата от 100 000 лева.

Според адвокатите на "Артекс" заменените жилища били в един и същи квартал и на еднакво престижни улици. Апартаментът на ул. "Латинка" е новопостроен, докато получените в замяна два по-малки апартамента били с подобрения и добре обзаведени, а освен това към тях е прехвърлена и собствеността върху прилежащите идеални части от терена.

"Горните ценообразуващи фактори (локация на обектите, степен на завършеност и подобрения) обосновават равностойността на обектите, предмет на замяна, поради което предвиденото изравнително плащане отчита единствено разликата в квадратурата на заменените обекти (около 40 кв. м - по около 1280 евро на кв. м, което с оглед предмета и спецификата на сделката се явява доплащане на пазарно ниво)", твърдят от правната кантора, наета да защитава интересите на "Артекс".

Според адвокатите на строителната компания било некоректно твърдението, че Цветанов е придобил луксозния апартамент на цена 342 852 лева, като това била данъчната оценка на апартамента, която е посочена в акта като част от задължителното съдържание на всеки нотариален акт. Всъщност Цветанов бил придобил апартамент в замяна на други два по-малки апартамента (завършени и добре обзаведени) и доплащане.

Според правната кантора сделката била напълно законосъобразна и стандартна.

В края на позицията се отправя заплаха, че след преглед и анализ на различните публикации и изказвания по казуса, "Артекс" щели да предприемат съдебни действия (в това число искове за вреди) срещу всички лица и организации, които "с клеветнически и набеждаващи твърденияуронват безупречната търговска репутация на дружеството".

Трябва да се отбележи обаче, че адвокатите изобщо не споменават, че новото жилище на Цветанов разполага и с "ВИП асансьор", който освен че увеличава квадратурата на жилището, също така е свръхекстра, защото е самостоятелен, т. е. се ползва само от Цветанов и семейството му, като свързва двата самостоятелни гаража на Цветанов директно с апартамента. Това е изключително рядко срещана екстра в жилищното строителство у нас, което предполага и неимоверно покачване на цената.

Покрай скандала също така стана известно, че сградата на "Латинка" 8 е една от най-луксозните в столицата и страната, което означава, че аналогията между двете сгради е много проблемна, защото цената на един квадратен метър в двете сгради е много различна, като според различни информации в сградата, където е новото жилище на Цветанов, цените на квадратен метър започват от 2400 евро, но по-скоро вървят около 3000 евро на квадрат.