Специална група е изпратена в ядрения бункер на министерството на отбраната на Великобритания, за да го подготви за работа в случай на усложнения при твърд Брекзит. Това съобщава "Скай Нюз". В рамките на операция "Редфолд", която е стартирала на 18 март, са приведени в бойна готовност 3 500 военни. Според „Скай нюз” другата седмица контролът на излизането на Великобритания от ЕС ще бъде прехвърлен от кабинета към комитета по извънредни ситуации Кобра, уточнява в. Монитор.

Военните могат да бъдат използвани за всевъзможни цели – от задачи, свързани със сигурността на британските управляващи до доставката на хранителни продукти, гориво и т.н. Ядреният бункер Пиндар се намира дълбоко под земята. Той също така е и център за управление на отбраната при извънредни ситуации. Военните са се подготвили да осигурят безпрепятствена работа на британските управляващи. Според министерството на отбраната на Великобритания подготовката за безпрепятствено напускане на Евросъюза е задача с най-висок приоритет. "Преди това всички 27 държавни и правителствени лидери на оставащите в Евросъюза страни единодушно решиха да дадат отсрочка на датата за излизане на Великобритания от ЕС на основата на два възможни сценария", обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след приключването на първия ден от срещата на върха в Брюксел. "Брекзит ще бъде отложен до 22 май при условие, че британският парламент одобри до края на март споразумението за излизане, или до 12 април, ако споразумението не бъде одобрено", посочи Туск. "Така че до 12 април всички опции остават отворени и настъпването на съдбоносната дата ще бъде забавено. Правителството на Обединеното кралство все още ще има избор между (напускане) със споразумение, без споразумение, дълго удължаване или отказ от член 50 (от Брекзит)", каза Туск на среднощната пресконференция. На пресконференцията нито Туск, нито шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер можаха да отговорят на въпроса колко дълго може да продължи "дългото отлагане". "До самия край", каза Юнкер след дълга пауза, което предизвика смях в залата. До 12 април Лондон трябва да вземе решение дали ще проведе в страната изборите за Европейски парламент, които са насрочени за края на май. Ако решението е да не се провеждат тези избори, то тогава опцията за дълго отлагане автоматично става невъзможна, подчерта Туск. Пак до тази дата Лондон трябва да информира Европейския съвет "как вижда по-нататъшното движение напред". Великобритания прие сценариите на ЕС, според които датата на изхода на кралството от съюза се пренася на 12 април или на 22 май в зависимост от одобрението от парламента на споразумението за Брекзит, каза Туск на пресконференцията.

"Тази вечер се срещнах няколко пъти с премиерката Мей, за да се убедя, че Великобритания приема нашите сценарии за отлагане. И съм радостен да ви съобщя, че се споразумяхме, тя ги прие", добави той. Журналистите напомниха на Туск неговият пост в Туитър, предизвикал остра полемика, че "в ада е приготвено специално място за онези, които тласнаха Великобритания към Брекзит без "план" и го попитаха дали тази "покана" не трябва да се разпространи и на онези британски депутати, които отказват да подкрепят споразумението. Туск отговори: "Според думите на Римския папа, адът все още е празен, така че там има още много място". Според заключителния документ от срещата на лидерите снощи, те призовават да продължи подготовката на извънредни мерки в случай на излизане на Великобритания от ЕС без споразумение. Нова извънредна среща на върха "може да бъде свикана всеки момент" за приемане на по-нататъшни решения относно Брекзит.