Правото на хората да избират по коя формула да се пенсионират ще е за определен преходен период, каза пред журналисти социалният министър Бисер Петков, предава БТА.

Той уточни, че на този етап не може да каже дали този преходен период ще е три или пет години, зависи от разчетите, които ще направят експертите. Всяко едно предложение трябва да бъде оценено като въздействие, каза още Бисер Петков.

До края на седмицата експертите ще предложат законодателната промяна. Министърът подчерта, че се търси подкрепата на народните представители, за да може промяната да бъде гласувана възможно най-скоро. В разговорите участват експертите на НОИ, социалните партньори, за да има решение, което се споделя от всички страни.

На този етап има съгласие за това, че трябва да се даде възможност на хората да поискат по своя преценка осигурителният доход от годините 1997 -2000 година да участва при изчисляване на индивидуалния коефициент. Отпадането на тези години е последната поправка, която беше направена през 2018 година при обсъждането на проектобюджета на Държавното обществено осигуряване. Министърът припомни, че водещият аргумент на предложението от края на миналата година за отпадане на тези години от базата за изчисляване на индивидуалния коефициент беше действащият към онзи момент текст в КСО за отпадане на тавана на новоотпуснатите пенсии от 2019 година. Тъй като в периода 1997 - 1999 година няма максимален осигурителен доход, разчетите на НОИ показваха случаи на осигуряване на много високи доходи за кратък период от време, каза Бисер Петков. По думите му отпадането на тези години е било стъпка да се въведе един регулатор на пенсията, какъвто е максималният осигурителен доход.

Към днешна дата обаче таванът на пенсиите продължава да действа, така че експертите нямат притеснение хората, които имат осигуряване на високи доходи в този период, да изберат тяхното включване при изчисляване на индивидуалния коефициент.

Все още се дискутира дали такава възможност за избор да се предостави и за избор на три последователни години от последните петнайсет преди 1997 година. Това е поправката, направена през 2015 година и за която се даде отлагателен срок до 2019 година. За нея имаше широко обществено обсъждане, подготвена е от Консултативния съвет по пенсионна реформа и е част от пакета мерки, които поетапно влизат в сила, припомни министърът.

Бисер Петков отново подчерта, че се говори за бъдещи пенсии, по никакъв начин дискусията няма отношение към вече отпуснатите.

Министърът обясни защо се налагат сегашните стъпки. Той посочи, че част от бъдещите пенсионери имат очаквания за определен размер на пенсиите си и правейки изчисления по новата формула, установяват, че новият прогнозен размер е по-малък. По думите му това са винаги прогнози, които имат известен риск от грешка. Той уточни, че това, че до този момент промените във формулата бяха подкрепяни, е произтичало от факта , че за по-голяма част от пенсионерите отпадането на трите години от 1997 до 1999 година е благоприятно. Но след анализ на случаи, които показват по-съществени отклонения, не можем да си позволим да ощетим бъдещи пенсионери и да ги излъжем в очакванията за размер на пенсията , заяви Бисер Петков.

"Допирът, промяната в пенсионната формула е като допир наистина до огъня, това е светая светих в пенсионното законодателство и нормално е да бъдат толкова чувствителни всички при промяна", обобщи министърът. /24chasa.bg