В сряда 20 март има насрочена среща за разговори за съвместно явяване на евроизборите на ГРЕБ и СДС. Това стана ясно от думите на лидера на СДС Румен Христов в студиото на БиТиВи. До този момент не е имало никакви комуникации по този въпрос, отсече Христов, заявявайки, че и затова не може да коментира подробности.

Решението с кого да се водят разговори е взето на Национален съвет и то е да се остане в рамките на ЕНП. Затова и не може да се говори по никакъв начин за подновяване на някакви разговори с НФСБ и Валери Симеонов, обясни Христов.

Разговорите с Демократична България са вървели много добре, докато са били на ниво лидери, на при разширяване на формата са зациклили, стана ясно от думите на Христов.
Той призова за дясно обединение, тъй като страхът от крайните леви и десни, както и евроскептиците е основателен, затова и намира основание в призива на Джозеф Дол за обединение в рамките на системата партия ЕНП.

Той отхвърли едни евентуални обвинения за сключване на дългосрочна коалиция с ГЕРБ, заявявайки, че СДС остава опозиционна на управлението партия. "Но тук не става въпрос за избор на министър-председател", посочи Румен Христов.

Става дума за оползотворяване на десния вот и той да не бъде разпилян, подчерта лидерът на СДС и настоя, че вече сме в навечерието на изборите и решението не може повече да се отлага.

По мнението му ДСБ е най-добрият партньор за коалиция, но нещата трябва да се случват по взаимно съгласие.

На въпрос какво се случва с Петър Москов, Румен Христов отсече, че той не е член на СДС и доколкото знае развива свой проект, но повече от това не може да каже.

По-рано днес от СДС отговориха на призива Дол за обединение на партиите-членки на ЕНП.

"Като най-силните защитници на продължаването на интеграционните процеси и най-яростните противници на антиевропейските тенденции. Ние сме гарант, че европейската идея ще бъде жива и няма да допуснем евроскептиците, крайно левите, крайно десните и популистите да я опорочат", се казва в писмото и се посочва, че в СДС имат съзнание за собствената мисия: "За нея ни е необходим всеки глас, всеки десен вот, който да запази водещата роля на ЕНП в Европа."

Като отпор на популизма и в името на това, СДС ще положи всички възможни усилия броят на депутатите от България в ЕНП да бъдат колкото се може повече. /news.bg