Германската полиция съобщи, че е засилила наблюдението по границата на страната с Холандия, за да не може през нея да се промъкне въоръженият мъж, който откри стрелба по-рано днес в трамвай в холандския град Утрехт и уби поне един човек, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Шефът на агенцията за борба с тероризма Питер-Яп Алберсберг каза на пресконференция, че стрелба е имало на няколко места в Утрехт. Обстоятелствата все още са неясни.

Говорителят пък на федералната полиция в граничната провинция Северен Рейн-Вестфалия Хайнрих Онщайн каза пред АП, че са разположени допълнителен брой полицаи, които да наблюдават не само основните пътни магистрали, но и по-малките шосета, пресичащи границата, а също и железопътните линии, свързващи двете страни.

Той добави, че германската полиция е в близък контакт с холандските власти и разполага с описание на заподозрения, който успя да избяга от мястото на стрелбата. Първоначално германските власти имаха нареждане да следят за червено "Рено Клио", но преди малко получиха информация, че то е било открито изоставено в Утрехт.

Правителството на Холандия повиши на пета степен нивото на терористична заплаха в провинция Утрехт, предаде Ройтерс.

На училищата беше наредено да затворят врати, засилени бяха и мерките за сигурност около джамиите.

"Нашето желание е възможно най-бързо да заловим извършителя на нападението", каза говорителят на полицията Бернхард Йенс.

Тежковъоръжени служители на реда са пред жилищен блок в Утрехт, недалеч от мястото на стрелбата, предаде Асошиейтед прес.
Холандецът от турски произход, заподозрян за стрелбата в трамвай в холандския град Утрехт, по-рано е бил задържан от правоохранителните органи на кралството по подозрение за връзки с терористичната групировка „Ислямска държава“. Това съобщава турската редакция на Би Би Си, позовавайки се на турски предприемач, живеещ в Утрехт. „Преди няколко години го задържаха във връзка с подозрения, че е член на „Ислямска държава“, но след това го пуснаха. Той не беше част от турското общество (в Холандия), а по-скоро бе отшелник“, е заявил мъжът. По думите му, заподозреният е 37-годишния Гьокман Танис.