Държавният глава Румен Радев създаде със свой указ Стратегически съвет към президента на Републиката, съобщиха от прессекретариата на президента.

Стратегическият съвет е консултативен орган, работещ на обществени начала при президента на Република България и има за цел изготвянето на документи със стратегическо значение, позиции, становища, анализи и др. Председател на Стратегическия съвет при президента е началникът на кабинета на държавния глава, Иво Христов.

Заместник-председател на Съвета е Невин Фети, съветник на президента по правните въпроси.

Членове на съвета са: Проф. Александър Маринов, професор в катедра „Публична администрация”, Атанас Пеканов, икономист. Владимир Шейтанов, дипломат от кариерата, специализирал в Харвардския институт по международно развитие, Гергана Пирозова, театровед и театрален критик, Еленко Божков, инженер, Жасмина Мирчева, лекар, доктор на науките на БАН, Живко Георгиев, социолиг и политолог, Калоян Методиев , политолог и анализатор, Петър Воденски, дипломат и Румен Гълъбинов, икономист, застраховател и банкер.

В съвета участват доказани професионалисти от всички сфери.

Вече тръгнаха слухове, че те ще са членовете на един бъдещ служебен кабинет, ако парламентарната криза доведе до сваляне на правителството.

Освен това съветът ще участва във всички инициативи на президента и ще предлага програми и начини за излизане от тежкото състояние на страната в различни аспекти на икономическия, политическия и социалния спектър.