Депутати от групата на „БСП за България“, начело с лидера на партията Корнелия Нинова, внесоха второ писмо до Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) с искане за анализ на състоянието на пътните настилки у нас, предаде репортер на БГНЕС.

От левицата настояват АПИ да разреши взимането на проби от 46 конкретни точки на пътни участъци, построени или ремонтирани през последните пет години. Те са от магистралите „Тракия“, „Хемус“, “Марица” и “Струма”, както и от път 1-1 (Видин-Кулата) и околовръстното шосе на София

„Продължаваме нашата битка, за да видим каква е истината с пътната настилка“, заяви говорителят на ПГ на БСП Елена Йончева. От партията искат анализът да бъде извършен от лицензирана европейска лаборатория, а той трябва да покаже няколко неща – как е изпълнена дебелината на настилката във всеки слой, какво е количеството конкретните слоеве, какви са рецептите на асфалтовите смески, използвани ли са неподходящи материали и дали пътят е равен.

„Техническата експертиза ще покаже дали пътищата, които се строят и ремонтират в България през последните 5 години са безопасни за българските граждани. Става въпрос за нивото на сцепление, образуване на коловози, отводняването и дали са използвани системи за безопасност“, обясни още Елена Йончева.

От своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че от партията са влезли в контакт с общо 7 европейски лаборатории от 7 различни страни.

От левицата за пореден път хвърлиха обвинение към управляващите, че на строителните фирми им се налага да връщат към тях около 40% от стойността на пътната настилка, което им пречи да строят добри пътища.

От АПИ обявиха, че не се притесняват от никакви проверки от когото и да било. „Що се касае за 4-те процента, това са абсурдни твърдения. Ние, на базата на официални данни от европейски колеги – АПИ и строителите строят на най-ниски цени“, заяви инж. Дончо Атанасов, член на АС на агенцията. Той призова парламентарната група на БСП за излъчи пътни експерти, които да участват в работна група, в рамките на която темата да бъде обсъдена.

„Агенцията не може да бъде въвличана в политически разправии, тъй като имам такива усещания“, допълни още инж. Атанасов. /БГНЕС