"Виждаме доста неща, които са свързани с региона и за мен е изключително тревожно, защото показва, че е имало сериозна подготовка.

Може би тук вече службите трябва да отговорят дали през цялото това време атентаторът и хората му са посещавали региона ни." Това каза лидерът на ПГ ГЕРБ Цветан Цветанов по случай българската следа при атентата в Нова Зеландия.

"Ще се съберат доста данни за лицето и обкръжението му и по-късно ще стане ясно дали е имало лица, които са му подпомагали и дали е пътувал до държавата ни. Координацията е създадена и при такива актове всяко правителство работи по темата и обменя информация. Нямаме информация дали е бил на територията на България. Министерски съвет трябва да отговори на това и трябва да работи сериозно по въпроса", допълни Цветанов.

Припомняме, че премиерът Бойко Борисов събра спецслужбите заради българските надписи върху оръжието на терориста от Нова Зеландия.

Целта на срещата, насрочена за 18 часа е да установи, дали има връзка на терориста с България.

Терористът, който застреля над 40 души при стрелбата в две джамии в Крайстърчън е надписал оръжията и пълнителите си с имена на битки от Руско-турската и Балканската война както и други исторически събития и личности от Европа.

Споменати са боевете при Шипка 1877-1878 г., а на български са написни битката при Булаир от 1913 г. и името на Фружин - син на последния български цар Иван Шишман.

Нападателят цитира и различни военни лидери, и се позовава на древни битки като обсадата на Акра от 1189 г., Османската империя, битката за Виена през 1863 г., цитира и Карл Мартел и битките от 700-та година.

Надписите са върху оръжията на нападателя са на различни европейски езици.