"ЕС положи много усилия и време по сделката за излизане на Великобритания и си свърши работата. Сега трябва да сме готови на сценарий сделка да няма." Това написа премиерът Бойко Борисов във Фейсбук по повод решението на британския парламент да отхвърли и последното предложение на Тереза Мей за споразумение с ЕС.

Междувременно днес британският парламент ще гласува дали след 16 дни страната да излезе от Европейския съюз без споразумение, като правителството обяви, че ще елиминира вносните мита за широк спектър от стоки в случай на такъв сценарий, отбелязва Reuters, цитирана от "Фокус".

Както припомня британската агенция, във вторник депутатите в Камарата на общините нанесоха второ унизително поражение на сделката за Брекзит на премиера Тереза Мей, с което вкараха страната в още по-дълбока политическа криза, от която почти не е ясно как ще излезе.

Вероятностите са следните: Петата по големина икономика в света да излезе от Съюза без сделка; удължаване на срока за излизане след датата 29 март, която е залегнала в закона; Мей може да насрочи предсрочни избори и да опита да прокара сделката си за трети път; слабо вероятно е и провеждането на нов референдум по повод излизането от ЕС.

В сряда в 19:00 часа местно време (21:00 българско) депутатите трябва да гласуват по въпроса, като „Ройтерс“ очаква народните представители да отхвърлят развода без споразумение. Ако това стане така, в четвъртък те ще трябва да гласуват дали Лондон да поиска от Брюксел отлагане на Брекзит, нещо за което трябва да се съгласят всички останали 27 страни-членки на Съюза.

Говорител на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който представлява правителствата на ЕС, каза, че Великобритания ще трябва да предостави "достоверна обосновка" за всяко искане за забавяне.

„Няма да знаем за колко време ще е отлагането, което ще трябва да бъде решено от тях. Няма да знаем какви условия ще бъдат закачени“, заяви министърът по въпросите на Брекзит Стивън Баркли пред BBC Radio.

Позицията по подразбиране, ако нищо друго не е договорено, остава, че Великобритания ще излезе без сделка, сценарий, който бизнес лидерите предупреждават, че ще донесе хаос на пазарите и веригите за доставки, а други критици казват, че може да причини недостиг на храни и лекарства.

Поддръжниците на Брекзит обаче твърдят, че докато разводът без сделка може да доведе до някаква краткосрочна нестабилност, но в дългосрочен план това ще позволи на Великобритания да процъфтява и да сключва търговски сделки по целия свят.