Несигурното бъдеще на Великобритания и членството й в Европейския съюз не спират гражданите на най-бедните държави от региона да имигрират на Острова в търсене на по-високо заплащане.

Почти 40 000 души от Румъния и България, две от трите най-бедни страни в ЕС са се преместили в Обединеното кралство, пише Bloomberg. Този брой хора е изчисляван на нетна база от януари до септември 2018 година. Това е повече от потока, който идва от всички западни страни, взети заедно.

Докато причините за тази интензивна миграция са многобройни и трудни за определяне, една от тях се откроява особено. Разликата в заплащането между Великобритания и двете балкански държави, където средната брутна заплата е едва $692, е сериозна. Освен това те се присъединиха към ЕС три години след останалите страни членки на бившия социалистическия лагер. Двете балкански държави стават част от Европейския съюз през 2007 година и имат по-малко време да настигнат жизнения стандарт на Запада.

"В Букурещ за неквалифицирана работа можете да спечелите колкото в Италия и Испания, може би повече от Гърция, но много по-малко отколкото във Великобритания. А и британските граници отвориха доста по-късно за тези две страни", казва Чиприан Даскалу, главният икономист на Балканите.

Около 370 000 души от България и Румъния сега работят на Острова спрямо 860 000 от всички останали 8 източноевропейски държави. Средностатистическият български гражданин във Великобритания е печелил 7 пъти повече отколкото в България през 2015 година.