Над 10 юристи ще бъдат уволнени от ведомството. Заповедите за отстраняването им вече са готови. Според тях това са служители, които основно са свързани с регистрацията на фирми.

Това никак не е случайно, защото от няколко дни в институцията има огромно напрежение заради множество сигнали за натиск върху работещите. Част от тях вече официално са подадени лично до правосъдния министър Цецка Цачева и Инспектората. В тях се алармира за това, че чиновниците се принуждават да пренебрегват законите по време на работа, обслужвайки интереси на конкретен бизнес кръг.

Припомняме ви, че миналата година Агенцията по вписвания влезе във фокуса на медийното внимание с два скандала-блокирането на Търговския регистър и последващото раздаване на бонуси в размер на 700 000 лв.


Според източниците ни, положението в Агенцията е станало нетърпимо. „Месеци след скандала със срива на регистъра, започнаха да се налагат нови правила за работа. Тези нови правила обаче пренебрегват основните закони и определят върховенство на вътрешни заповеди на ръководството на ведомството над законовите разпоредби. Новоназначеният изпълнителен директор издаде правила, според които служителите, водещи регистъра, са в пълно подчинение на ръководството и са длъжни при регистрирането на фирмите да се водят преимуществено от конкретните разпореждания на висшестоящите, пренебрегвайки изричните законови изисквания“, разказаха възмутени служители, пред Фрогнюз.