Напълно единодушно парламентът бутна ветото на президента Румен Радев върху Изборния кодекс. Никой не застана зад мотивите на държавния глава, а БСП продължи бойкота си на пленарните заседания и не присъства в Народното събрание.
Радев наложи вето на последните поправки в изборното законодателство, с които се увеличава прагът за валидност на преференциите и на практика те се обезсилват. Държавният глава разкритукава и отлагането на въвеждането на машинното гласуване и настоя, че се ограничават правата на гражданите, където избирателите са под 300. Според президента с поправките се ограничава и възможността за обжалване на актовете в изборния процес.

Малко след приемането на промените в Изборния кодекс, управляващите направиха завой и обещаха да върнат досегашния вид на префернциалното гласуване. Те обаче решиха да не подкрепят ветото на президента, тъй като не са съгласни с останалите му мотиви. Мнозинството обаче пое ангажимент да вкара нови поправки, с които отново да въведат настоящите прагове за преференциите.

И въпреки че червената опозиция не бе в пленарната зала, ветото на президента предизвика двучасов дебат. От ГЕРБ настояха, че машинното гласуване е примитивно и направиха паралел с Венецуела, а Радев видяха като българския Мадуро.

От ДПС настояха, че се ограничават правата на гражданите да гласуват, визирайки страните извън ЕС, където избирателните секции са до 35. Валери Симеонов пък настоя, че преференциите дават възможност за нечистоплътно разместване на листата и крият опасност депутатските банки да се изпълнят със "силикони, ботокси и хора от подземния свят". В пленарната зала прозвучаха и взаимни нападки между Веселин Марешки и Валери Симеонов за "политически проститутки".

Депутатът от ГЕРБ Георги Марков посочи, че машинно гласуване няма в европейските държави и обвини държавният глава, че настоява за въвеждането му.

"Той е обладан от машинното гласуване. И на Нова година за това говореше", каза той и предложи да се проведат отново президентски избори, тъй като Радев не е избран с машини. "Машинното гласуване е примитивно и ни води към Венецуела", каза още Марков.


Цветан Цветанов пък обвини, че президентската институция е станала говорител на основната опозиционна партия. Той разкритикува и че червените не са в пленарната зала, не идват на работа и сами са се лишили от тази възможност.

"Едноличното управление води до диктатура. Не мисля, че БСП, симпатизантите на БСП, искат модела Венецуела. Не мисля, че искат да видят българския Мадуро в лицето на Румен Радев", отсече Цветанов.

Според Тома Биков пък БСП делегитимират президентската институция, като не присъстват в пленарната зала и не защитават ветото на държавния глава, подкрепен от тях.

От ДПС настояха, че основният въпрос не е за преференциите, а за отнемането на избирателните права на гражданите в страните извън ЕС. Те цитираха и чл. 26 от Конституцията, според който всички граждани имат еднакви права и задължения, където и да се намират.

"По Конституция правото на гражданите не е да гласуват с преференции, а да избираш и да бъдеш избиран. Тези граждани извън ЕС не могат да гласуват машинно, ръчно, виртулано, нито наум", настоя Йордан Цонев.

Лидерът на НФСБ пък настоя, че мажоритарните избори и преференциите не са панацеята на демокрацията.

"Огромен риск при прилагането на чисто мажоритарен вот е тези столове и банки в Народното събрание да се напълнят със силикони, с ботокси, с ритнитопковци и всякакви представители на подземния свят. С преференциите се дава възможност за нечистоплътно изместване на всяка цена с използването на роднински връзки, на влияние, на натиск, на корпоративен натиск и ангажиране на големи фирми", отсече Симеонов.

Той заяви и че гражданите не са лишени от правото да гласуват в държави извън ЕС и посочи, че избирателите на ДПС са имали трудности, защото не са успели да си попълнят декларациите, тъй като не разбират български език.