Уникален дух цари днес в центъра на Камено, където атрактивните кукери от сдружение „Каменовски традиции” прогониха злите сили.

Маскираните мъже и жени са известни в цялата страна със зрелищните си костюми и ритуали. Сред тях бяха и традиционните персонажи на непокорния Мечок, Булката и Попа.

Местните жители излязоха на площада, за да посрещнах кукерите и да видят играта им. По традиция най-голям интерес предизвика прескачането на огъня, с което се прогонват злите сили, за да властват здравето и плодородието.

Сред десетките кукери имаше и тригодишни деца. С ентусиазъм хлопките и маска носеше и малкият Божидар, който въпреки че е на три годинки, вече за втора година участва в ритуала. Там беше и Памела, която миналият май привлече вниманието на площад „Тройката” в Бургас. Тогава тя беше абитуриентка и беше изпратена от членовете на „Каменовски традиции”.

Зрелищната игра, която в Камено се превръща в истински спектакъл, завърши с традиционно българско хоро, поведено от кмета Жельо Вардунски.