Лидерът на НФСБ Валери Симеонов остро разкритикува социалистите, че не се явяват на работа и настоя, че те са избрани, за да работят в парламента. Той даде и пример, че всеки друг, който не ходи на работа го уволняват.

"Аз идвам от бизнеса и не мога да си представя, че някой работник ще каже, че ще протестира срещу методите на работа във фирмата, като не присъства на работа. Като не присъстваш на работа, ти трябва да бъдеш уволнен. И не мисля, че трябва да има някакво друго третиране и на народните представители. Те трябва да носят отговорност, всеки един от тях представлява 10-20 000 човека", отсече Симеонов.

Затова и от НФСБ предлагат мерки срещу отсъствието от работа на народните избраници и негласуването им на пленарните заседания. От партията на Валери Симеонов предлагат народните представители да не получават никакво възнаграждение, ако не ходят на работа на три поредни заседания или общо пет за месеца. Тези, които не присъстват на повече от половината гласувания в парламента, пък се предвижда да губят половината от заплатата си.

Според Валери Симеонов така ще се постигне дисциплинаращ ефект, защото имало случаи, в които депутатите се регистрират сутрин, че са на работа, но след това си тръгват.

Лидерът на НФСБ настоя и че има много други начини депутатите да изложат позицията си и те не са свързани с неприсъствието им в парламента.

"Те са избрани от техните избиратели, за да работят. Такава форма "неприсъствие" не е предвидена и не бива да се счита като някакъв гениален политически ход. Същото важи и за невлизането на ГЕРБ в залата в по-предния парламент. Не одобрявам този начин на изразяване на отношение към опозиция или управляващи. В парламента има достатъчно начини, средства, за да изразиш своята позиция. Това е отказ за изпълняване на служебни задължения", отсече Симеонов.