„Тези, които не се съобразиха в цигарения и алкохолния бизнес, са в арестите. Искам да предупредя бизнеса с горива най-прилежно да си преведат бизнеса в бял, защото толкова усърдно работят службите". Това заяви премиерът Бойко Борисов.

"Първият месец ще седим, ще се червим, ще се гледаме, ако не сме си свършили работата, но на третия месец и без подкрепа ще сме го направили", каза още той. Борисов посочи, че утре има съвещание с областните дирекции, защото вече всяка подава справка какво е задържано като цигари и алкохол.

"По същата схема вече се контролират горивата - всяка областна дирекция в края на деня пише има ли малка, средна, голяма бензиностанция, за да знаем откъде идва незаконно гориво", заяви още Борисов. Той допълни, че Петролната и газова асоциация вчера са подали сигнали до МВР за съмнителни бензиностанции, по които в момента текат проверки. Утре ще стане ясно какво са показали те.

"За нас вече е ежедневие да ги следим тези неща. Освен физически да заснемате с камера ръчно всяко едно движение на разтоварване на танкери, да го имаме на филмче", даде нареждане премиерът на службите.

Той изтъкна, че освен повечето пари в бюджета, събрани от акцизи, много сериозно се работи и срещу контрабандата при захарните изделия, месата и други акцизни стоки. "Затова от 2014 г. до 2019 г. приходите са с 50 процента повече в бюджета - или това прави от 29,4 млрд. на 43,9 млрд.", пресметна Борисов.

"Шумът по наредбата за касовите апарати е, защото софтуерът се манипулира в момента. Съпротивата е голяма, защото искаме да не се краде ДДС. В същото време търговците излизат и казват: държавата ми направи пътя, канализацията, осветлението, а считат, че не бива да плащат данъци. Приходите от бюджета са после да се увеличават доходите, а не да забогатеят един кръг лица", отсече Борисов и призова обществото за съдействие.

"Въпросът е при тези ниски данъци, трябва ли да се краде от ДДС. Искаме да има такъв софтуер, че информацията да не ходи в Макао, а той да си работи на Слънчев бряг. Истински очаквам гражданския сектор да ни подкрепи, защото това е в полза на обществото", коментира премиерът. .

Главният прокурор Сотир Цацаров каза, че добрата статистика е факт благодарение на първо място на разбирането през този период на фабрики за производство на нелегални тютюневи изделия, чийто промишлен капацитет и начин е конкурирал легалните производители. Освен това са били приети и промени в Наказателния кодекс, които са позволили да бъдат инкриминирани и производството и разпространението на контрабандни цигари под всякаква форма.