„Левицата има сили и капацитет да запази поне десет места в следващия общински съвет след местните избори през есента на тази година“- Това обяви народният представител от БСП – Бургас Николай Тишев. Депутатът подчерта, че местната структура на партията не е загубила инерция от последните избори. И отсега дава заявка, че ще пренареди цветовата палитра в местния парламент.

За сравнение- след последния вот червените успяха да се преборят за една пет места, сряд тях и бизнесмена Бенчо Бенчев, който бе отлъчен от редиците на столетницата, заради деликатната ситуация, в която изпадна заедно с Митьо Очите в Истанбул.

„Ситуацията от последните местни избори много се промени. В момента наблюдаваме разочарование от управлението в общината, а и в държавата. И тези нагласи бяха ярко изразени по време на вота за президент. А и по време на парламентарните избори, в които БСП показа, че стои стабилно в Бургас. Така че готвим се за скок. 2015 г. имахме пет съветника, този път ще имаме пене десет“, каза Тишев.

Той уточни, че катализатор на обществените нагласи за вота през есента ще са предстоящите избори за Европейски парламент. Към момента, фаворит на местната структура на партията за водач на листата е Елена Йончева. Със стабилна подкрепа са и Ирина Бокова, и Деница Златева. Кой ще оглави листата ще стане ясно в средата на март.

„До началото на април ще подредим листата“, каза Тишев. И намекна за възможни обединения в лявото пространство, без коментира подробности.

Левицата ще анализира подробно резултатите от евровота, преди да пристъпи към подготовката за кметските избори. „Ще се търси силна личност, която да се позиционира като алтернатива на ГЕРБ и Димитър Николов“, подчерта Николай Тишев.