Президентът Румен Радев наложи вето на последните поправки в Изборния кодекс.
Този ход беше очакван, а от ГЕРБ вече дадоха заявка, че след като държавният глава върне Кодекса за ново обсъждане, ще възстановят старото положение за прага на преференцията. Промените в Изборния кодекс станаха и причина червените депутати да бойкотират парламента.

През миналата седмица нито един от тях не стъпи в пленарната зала.

Радев обаче днес ги призова да се върнат на депутатските банки и да изпълнят ролята си на законотворци при повторното обсъждане на Изборния кодекс.

Според президента, ако последните промени в Кодекса станат факт, това ще означава, че ще загубим всичко постигнато с усилия през последните 30 години.

"Прагът от 300 избиратели лишава малките населени места от правото да гласуват машинно. Категорично неприемливо е и актове, свързани с изборния процес, да остават необжалваеми. Така основно конституционно право, каквото е изборното право, остава без съдебна защита при нарушение. Въвеждането на спадащото мнозинство в работата на избирателите комисии ерозира политически плурализъм, без който няма честни избори", заяви Радев.

Той смята, че така пакетът от промени в Изборния кодекс отслабва механизмите за гарантиране на честни избори.

Държавният глава разкритикува и отлагането на въвеждането на машинното гласуване, актуализацията на избирателни списъци и въвеждането на видеоконтрол при броенето на бюлетините.

Според него това показва непрозрачен и нечестен изборен процес.

"През изминалата седмица едни и същи депутати защитаваха две противоположни мнения. Честните избори са това, което отличава демокрацията от всички останали форми на управление, загубим ли право да избираме управниците си, ще изгубим всичко постигнато през последните десетилетия", добави той.