"Продължение на фарса. Общо взето цялата история Скрипал и навързана с Гебрев с българската следа - за мен е водевилна история. Далеч е от професионализма, не на ГРУ, а въобще на разузнавателните служби. Танганайка, ако има разузнаване, няма да го направи по този начин". Това обяви бившият генерал от Държавна сигурност Тодор Бояджиев по повод връзката между опитите за отравяне на бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания и бизнесмена Емилиян Гебрев тук, в България и изобщо за версиите, че и зад двата опити стои руското разузнаване. Той говори по темата в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3.

"Измислиха пулверизатор на "Шанел", на скъп френски парфюм - удачно измислен камуфлаж, а след това извършителят го оставя до някакъв перваз с кофа с боклук. Ама кое разузнаване ще тръгне така да сервира веществени доказателства", попита риторично ген. Бояджиев.

"Другото, което говори за пропагандно мероприятие, а не за сериозно разследване. Ако има съмнения за убийство, кой разследва - "Скотланд Ярд", прокуратура, доколкото се допуска външно участие, разузнаване, контраразузнаване. Те не излязоха с разкрития с обосновани предположения, а министър-председателката буквално на следващия ден излиза и посочва с пръст държава и нейният президент", каза Бояджиев по отношение на случая "Скрипал".

Относно обаче връзката с Гебрев и как българските власти са пропуснали евентуален руски агент на наша територия, генералът коментира:

"Разбира се, че е възможно агенти да изпълняват поръчки, които не са от централите им. Но да очакваме, че при един пътнически поток, който според министърката на туризма надхвърля милион и половина, българските органи да знаят за всеки един от къде е, бивш ли е, действащ ли е - това е невъзможно. Да не забравяме, че след падането на Берлинската стена в сферата на разузнаването се разви т.нар. приятелско разузнаване. Аз твърдя, че в България има и американски, и британски, и руски агенти, които може да идват дори и без задача в страната ни".

По думите му е невъзможно България с тези си средства да следи абсолютно всеки евентуален чужд агент и целия пътникопоток, освен ако няма предварителен сигнал за конкретно лице.

"Разбира се, че и преди е било така, за да може някой да продава оръжие, той трябва да има лиценз. За Гебрев се оказа, че той е с отнет лиценз. Едно от последните неща, които прави неговият приятел, министърът на отбраната (Бойко Ноев), който е бил до смъртното му легло, е било да му възстанови лиценза за търговия с оръжия. Разбира се, че има строг закон, който се наблюдава, и трябва да докажеш, че си не само в рамките на българския закон, че спазваш ембарго, ограничения в търговията и т.н. Това са хора, които не са измислени отнякъде. Някой твърди, че Киро Японеца, че направил първия си милион с продажба на оръжие. Дали е било така, дали не е било, не знам, но то не би могло да бъде зад гърба на органите, защото тази сфера се наблюдава. Така че и Емилиян Гебрев не би могъл без знанието на държавата да е в този бизнес", каза още Бояджиев, като поясни, че говори и за периода преди 89-а, и след това.