Депутатите от БСП си взимат заплатите, дори и да не ходят на работа. Те получават 1/3 от основното си възнаграждение, което е средната заплата на работещия българин, обясни шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ.

След поредния скок на средната работна заплата, която надхвърли 1100 лева, основното възнаграждение на народен избраник също се увеличи и стана над 3800 лв. Отделно обаче депутатите получават още 15% отгоре за работата си в постоянните комисии, което означава, че те месечно ще се разписват върху поне 4378 лв. Това обаче не е всичко. Те взимат пари и за стаж, за научни титли.

Така че сега червените народни избраници взимат над 1000 лева, без да стъпят в парламента.

Според Кирилов отсъствието на социалистите налага да се промени и правилникът за работата на Народното събарние и да се ревизират санкциите заради неоправдано отсъстие от работа.

"Не е вярно и е спекулативно твърдението на колегите, че отсъствайки те не получавали нищо. Не е така, отсъствайки, получават 1/3 от основното си възнаграждение. Това не е нищожен размер. Все пак е сериозен размер. Особено пък във възприятието на работещия българин, когато тази една трета му е средната работна заплата. При всички положения се налага да се съобразят санкциите и правилата във връзка с това, когато имаме отсъствие на цяла една парламентарна група, могат ли да се извиняват отсъствия“, заяви Кирилов и добави, че е редно въпросът за санкциите да бъде обсъден в правна комисия.

Той посочи, че очаква да се появят извинителни бележки от ръководството на парламентарната група.

Според него винаги промените в Изборния кодекс се използват за ескалация на напрежение и политическа битка.

Кирилов поясни, че управляващите се стремят да действат в рамките на Изборния кодекс, чийто основен автор е настоящият омбудсман на Мая Манолова, бивш депутат от БСП.

Въпреки че днес парламентът прие правилата за избор на нова ЦИК, все пак той обърна внимание, че се конструира нова комисия точно преди да се знае кои ще бъдат новите представители в ЕП.

Според него би следвало да има правна възможност партиите, избрани в новия ЕП да подадат заявление до президента за излъчване на техен представител в новата ЦИК.

"Не искам да влизам в коментар на това, че правим избори само и само БСП да си актуализират представителите, съобразно политическата лоялност към ръководителката г-жа Нинова, но в крайна сметка ще видим какво ще се случи като персонален състав на ЦИК“, допълни Кирилов.