Бургаската полиция получи 73 патрулни джипа. Официалната церемония по тяхното предаване се състоя на Морска гара. Автомобилите са осигурени в рамките на механизма за спешна помощ на фонд „Убежище, миграция и интеграция” и фонд „Вътрешна сигурност” и в частност на Рамковото споразумение „Подкрепа за справяне с миграционния натиск по българските външни граници”. За цяла България са предоставени общо 350 автомобила, от които за нуждите на областната дирекция на МВР са предоставени 53, а за зонално жандармерийско управление – Бургас – 20.

Автомобилите са оборудвани със система за автоматизирано разпознаване на регистрационни номера, като системата разпознава и сравнява резултати със списък от издирвани номера. Във всеки от патрулиращите автомобили се намира таблет, мобилен термопринтер, механично устройство за принудително спиране на превозни средства и комплект за обезопасяване на местопроизшествия.

Гости на днешната церемония бяха кметът Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, заместник-апелативният прокурор Йовита Григорова, административният ръководител на Бургаска окръжна прокуратура Георги Чинев.